Hoewel ik mijn eerste vliegreis maakte toen ik 18 jaar was, heeft Sven na drie maanden op deze aarde al in vijf vliegtuigen gezeten. Voor deze reizen heb ik veel onderzoek gedaan en vandaag combineer ik dit met mijn eigen ervaringen in deze lijst met tips voor vliegen met een baby.
Reis op slimme tijden
Hoewel nog niet alle baby’s een vast schema hebben, vonden wij het fijn om zoveel mogelijk overdag te vliegen. Hierdoor komt het nachtritme niet onder druk te staan. Op de terugweg uit Spanje vlogen wij vrij laat ‘s avonds en Sven had daar veel last van. Overdag ging het veel beter.
Maak je een vlucht over een lange afstand? Dan is het waarschijnlijk beter om een nachtvlucht te boeken, zodat de baby een groot deel van de reis slaapt. Wij hebben dit nog niet uitgeprobeerd, dus helaas kan ik hier nog niet over oordelen.
Reserveer stoelen
Wij leerden dat het heel fijn is om in ieder geval één stoel aan het gangpad te hebben, zodat je rond kunt lopen als de baby het zitten zat is. Wij hadden vanuit Spanje mazzel met een vliegtuig dat niet vol was en daarom reserveerden we een raam- en gangpadstoel, zodat we de middenstoel er “gratis” voor Sven bij kregen. Dit is natuurlijk een gokje, maar het werkte deze keer goed. Toen we naar Nederland vlogen, was het vliegtuig helaas vol en werkte deze truc niet.
Ga je een lange vlucht maken? Bel dan naar de maatschappij om een plek voorin te reserveren met een speciaal babybedje.
Check de regels van het vliegveld en de -maatschappij
Ieder vliegveld en iedere maatschappij heeft anders regels met betrekking tot babybagage en kinderwagens. In Oslo mag je bijvoorbeeld geen buggy’s en wagens mee en moet je alles inchecken. Sommige maatschappijen, zoals Norwegian, zijn heel flexibel en laten je gratis de wagen en het autostoeltje inchecken. Ideaal.
Gebruik een draagzak of -doek
Als je, zoals wij, geen wagen of buggy mee mag door de douane, is een draagzak of -doek echt heel fijn. Het is behoorlijk zwaar om een baby de hele tijd te tillen, dus de draagzak werkte voor ons heel goed. Wij gebruiken de Tula Free to Grow en zijn hier nog steeds erg blij mee. Sven was eerst geen groot fan van de draagzak, dus we hebben thuis veel geoefend en nu vindt hij het heel fijn en slaapt hij er zelfs in.
Reis niet met alleen handbagage
Voordat wij Sven kregen, reisden we het liefst met alleen handbagage. Toch kwamen we er nu achter dat het met een baby het fijnst is om zo min mogelijk handbagage te hebben en niet te hoeven rollen met een koffertje. Freek had deze keer een rugtas mee en ik had een luiertas (als rugtas) en dat was alles. Verder checkten we een klein koffertje (deze van Eastpak) in voor Sven en een grote koffer voor Freek en mij samen. Hierdoor hadden we op het vliegveld onze handen vrij en dat beviel goed.
Verschoon de baby voor het boarden
De meeste vliegtuigen hebben een verschoonplek in de wc, maar dit is erg krap. Daarom verschoonden wij Sven vlak voordat we gingen boarden. Hierdoor hoefden wij hem niet in de lucht te verschonen toen we naar Nederland vlogen. Voor langere vluchten kun je helaas een verschoonbeurt aan boord niet voorkomen. Als je een extra stoel hebt, kun je overwegen die gewoon op de stoel te doen, zodat je wat meer ruimte hebt.
Board als laatste (niet als eerste!)
Met een baby mag je vaak als eerste het vliegtuig in, maar dit vonden wij helemaal niet fijn. Als je eerder aan boord gaat, zit je langer in de krappe vliegtuigstoel en dat is niet fijn. Daarom gingen wij als laatste het vliegtuig in. Veel fijner.
Gebruik een speen (of voeding) tijdens het opstijgen en landen
Baby’s kunnen niet hun oren klaren zoals wij dat kunnen en dat kan flink pijn doen bij het stijgen en vooral bij het dalen, dus het is belangrijk ze te laten slikken. Voeden helpt, maar dit mag niet altijd om je kindje recht vooruit moet zitten (dit is vooral lastig met borstvoeding) tijdens het opstijgen en landen. Een speen (of jouw (schone!) vinger biedt dan uitkomst. Werkt dit niet of wil je geen speentje gebruiken? Masseer dan de huid voor de oortjes, zodat de druk wat minder wordt.
Neem jouw baby’s favoriete dekentje mee
Een vliegreis is best heftig voor een baby’tje en het is daarom belangrijk dat hij of zij zich veilig voelt. Uiteraard helpt jouw aanwezigheid daarbij, maar een fijn dekentje is ook handig. Dit houdt de baby ook lekker warm wanneer het fris is in het vliegtuig en geeft jouw kindje een veilig gevoel.
Zorg voor wat vermaak
Kan jouw baby al spelen of dingen vastpakken? Dan is een speeltje heel handig. Iets kleins wat hij of zij kan vastgrijpen en naar kan kijken, zoals een knisperboekje of rammelaar past makkelijk in de luiertas en is een goede afleiding.
Handbagage must-haves
Ik zal binnenkort een uitgebreid artikel schrijven over de paklijst (voor zowel handbagage als de bagage die we inchecken), maar ik wilde vandaag alvast delen dat we extra luiers meenamen. Het vliegen kan de darmpjes van de baby van streek maken en daarom kan hij zomaar wat vaker poepen. Extra luiers waren dus een must-have.
Neem verder niet alleen extra kleding voor de baby mee, maar pak voor de zekerheid ook een extra shirtje voor jezelf in. Als de baby overgeeft, komt dit vaak ook op jou terecht en dan is een fris shirt wel zo fijn. Zorg ook voor snacks en water voor jezelf, zodat jouw bloedsuiker goed op peil blijft. Vliegen kan best spannend zijn met een baby en alles duurt net wat langer. Als je dus niet aan eten of drinken op het vliegveld toekomt, is het fijn om wat snacks en drinken in de buurt te hebben.
Wil je echt ontspannen op vakantie met je baby? Overweeg dan om ook op zoek te gaan naar een kindvriendelijke bestemming die van alle jonge-ouder-gemakken is voorzien. Een speciaal kinderzwembad of een ruime kamer voor het hele gezin. De voorbereiding is het halve werk, daarna kan het echte genieten met je gezin beginnen!
Leave a Reply