Als je op zoek bent naar de babyvriendelijke stedentripbestemming, dan kan ik je zeker Oslo aanraden. Vandaag laat ik je zien hoe fijn het is in Oslo met een baby.
Natuurlijk ben ik hartstikke bevooroordeeld: ik woon hier en voel me hier thuis. Toch hebben we Sven inmiddels naar genoeg andere steden meegenomen om te weten dat het hier echt wel heel fijn is voor baby’s.
Zo zijn er ontzettend veel kindvriendelijke cafeetjes waar je verschoontafels en kinderstoelen vindt. Ook kijkt niemand hier raar op als je borstvoeding geeft, zijn de stoepen breed genoeg voor twee kinderwagens en is het openbaar vervoer goed ingesteld op baby’tjes.
Openbaar vervoer in Oslo met een baby
De bussen, treinen en metro’s hebben allemaal een lage instap, dus dat is geen probleem met de kinderwagen. Er zijn speciale plekken in de bus en trein waar je de kinderwagens neer kunt zetten. Dit zie je van buiten aan de afbeelding van een buggy op de deur. Deze zitten altijd in het midden.
De nieuwe trams hebben ook een lage deuropening, maar de oude helaas niet. In de oude trams kun je wel met de buggy, maar je hebt iemand nodig om de wagen in de tram te tillen, aangezien je vier treden op moet lopen om in de tram te komen.
Vergeet niet dat je op het vliegveld van Oslo geen buggy’s of kinderwagens mee mag nemen achter de douane. Je moet deze dus inchecken. Achter de douane vind je wel leenbuggy’s, maar die zijn niet comfortabel for kleine baby’s. Daarom nemen wij ook altijd de draagzak mee, zodat we Sven niet de hele tijd hoeven dragen.
Borstvoeding in Oslo
Borstvoeding geven wordt hier heel erg gestimuleerd en het is dan ook helemaal niet vreemd om dit in het openbaar te doen. Of je nu in het bos, op het station of in een café bent: als de baby honger heeft, moet hij of zij eten.
Vrouwen gebruiken geen beschermdoeken en je valt zelfs meer op als je dat wel doet. Ik heb vanaf de eerste dag dat we naar buiten gingen met Sven hem gevoed in het openbaar en daardoor was ik hier snel aan gewend. Het is zo gemakkelijk en ik raak nooit gestresst als hij opeens honger heeft. Ik voed hem en we gaan weer door. Ideaal.
Pas wel op als het erg koud is, want dan kun je borstontsteking krijgen als je jouw baby buiten voedt.
Babyvoedsel in Oslo
Eet jouw baby al vast voedsel? Dan kun je dit natuurlijk zelf maken als je bijvoorbeeld in een appartementje met een keuken verblijft, maar als dit niet mogelijk is, is er altijd de optie van kant-en-klare babyvoeding. Dit koop je bij de supermarkten of natuurwinkels. Let wel op dat de supermarkten dicht zijn op zondag. Gelukkig hebben de meeste gemakswinkels, zoals de 7/11, en de zondagswinkels zoals Bunnpris en Joker, ook babyvoeding.
Kindvriendelijke café’s en restaurants
Ik heb al vrij lang zwangerschapsverlof en heb dus alle tijd om leuke cafeetjes te ontdekken. Inmiddels heb ik ook vrij veel ervaring met het kiezen van plekken die handig zijn met de baby, zoals café’s met een verschoontafel en plekjes waar de wagen mee naar binnen mag. Ook hebben de meeste café’s een magnetron voor het opwarmen van babyvoeding en kun je altijd vragen om een glas heet water als je een fles wil opwarmen.
Op deze kaart heb ik mijn favoriete plekken gezet en ik blijf hier plekken aan toevoegen.
Het is overigens ook heel normaal om hier de baby buiten te laten slapen in de wagen terwijl de ouders in het café zitten, maar het is mij nog niet gelukt om dat te doen, haha.
Met een baby naar Oslo in de winter
Als je hier in de winter komt, heb je de kans dat het flink koud is. De “regel” is hier dat als het kouder dan -10 is, dat je dan extra op moet passen. Je kunt, mist jouw baby’tje de juiste kleding draagt, best even naar de bus lopen of naar de supermarkt, maar het is dan te koud voor lange wandelingen. Tot -7 slapen de kindjes zelfs buiten op het kinderdagverblijf.
Het belangrijkste is dat jouw baby de juiste kleding draagt als het zo koud is. Dat betekent dat je begint met een wollen romper (het liefst van merinowol, aangezien dat zacht en warm is), vervolgens een wollen pakje (zoals bijvoorbeeld deze). Daarna komt een laag fleece, zoals een fleecepak, en uiteraard een wollen muts en wollen handschoenen. In de wagen ligt eerst een schapenvacht en daarop een dikke wagenzak, gevuld met dons. Als het erg koud is, smeer ik zijn gezicht in met een vette creme, zodat zijn huid niet teveel uitdroogt.
Als er veel sneeuw ligt, kan het lopen met de wagen lastig zijn. Een buggy met kleine, plastic wieltjes werkt dan echt niet. Zorg dus voor een wagen met stevige, oproepbare wielen, zodat je goede grip hebt. Met de draagzak lopen kan gevaarlijk zijn in de winter, omdat je door de gladheid uit kunt glijden.
Ik neem Sven iedere dag mee naar buiten, zelfs in de winter. Hij slaapt heerlijk in de wagen en de frisse lucht doen ons allebei goed. Hij is nu bijna zes maanden en we zijn in die tijd maar één dag binnen gebleven. Het was toen -18 en simpelweg veel te koud voor een baby.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips voor Oslo met een baby. Vragen? Mail me gerust!
Leave a Reply