Het eten in China is een feest. In iedere straat vult mijn neus zich met heerlijke geuren en ik lijk de hele dag wel honger te hebben. Na het ontbijt kijk ik al uit naar de lunch en na de lunch loopt het water me al in de mond als ik denk aan het diner.
Vooraf lazen we dat China geen vegetarisch paradijs is. Alleen de mensen die zich geen vlees kunnen veroorloven eten vega en de diversiteit zou ver te zoeken zijn. Toch was onze ervaring vanaf het eerst moment in Beijing al heel anders. We genoten van iedere maaltijd, aten supergezond, spotgoedkoop en heel divers. We hadden totaal geen moeite met het vinden van mooie gerechten zonder vlees. Een verademing na het eenvoudige leven in de Transmongolië Express.
Ieder gerecht een verrassing
We kozen eetplekken uit op basis van twee criteria: het moest er niet mooi uitzien, want mooi is immers duur of toeristisch, en er moesten Chinezen zitten. Een straatstalletje of een tentje met Tl-verlichting, harde stoelen en een simpel open keukentje kwam vaak direct in aanmerking. Gewapend met de Rough Guide met de onderstreepte zin “wij eten geen vlees” stapten we naar binnen. We lieten de tekst zien (en werden soms flink uitgelachen of we kregen hele gerechten teruggeschreven, omdat de mensen dachten dat we wel Chinees konden lezen) en lieten ons verrassen.

Aan het begin van de dag aten we bijvoorbeeld Jian Bing: pannenkoekjes met ei, prei en koriander of broodjes gevuld met amandelen.

Voor lunch en diner aten we onder andere noodles in allerlei varianten: breed en smal, met soep en zonder, mild of sterk gekruid.

Ook de dumplings en baozi waren favoriet. De eerste zijn de gevulde gestoomde deegvlapjes en de baozi zijn een soort bapao-achtige gestoomde broodjes. Elk stuk is een cadeautje, want we waren steeds benieuwd wat we aan de binnenkant zouden vinden. Denk aan pittige boontjes, hete tofu, zoete pompoen, rijst met knoflook, prei en koriander. De frisse tofusalade met knapperige groenten – broccoli, taugé, prei, bleekselderij en Chinese kool – was een heel gezond bijgerecht.

Het leven met stokjes is een feest en Azië smaakt naar meer!
Dat doen jullie nog knap dan! Ik vond het erg moeilijk en ben dan ook vrij snel overgestapt naar een niet-vegetarisch menu.
Het is vooral lastig omdat alle olien en veel bouillons {van de noodles in soep} allemaal op basis van vlees worden gemaakt….
Maar fijn dat jullie het eten hier lekker vinden en je vegetarisch gezien goed redden! Geniet er van!
Thanks Yvonne! Wij genieten nog steeds van iedere maaltijd en krijgen heerlijk veel groente, tofu en ei binnen. Echt een feestmaal, iedere keer weer.
Dit klinkt heerlijk! Yumm! Ik eet zelf ook geen vlees (:
Dan is China echt een aanrader! :-)
Ziet er heerlijk uit allemaal. Ik eet wel vlees, maar vond het in India en Nepal wel interressant om te zien hoe ontzettend veel keus voor vegetariërs er is. Dat is volgens mij bij ons nog minder te krijgen!
Thanks Nienke! Het is steeds weer zo ontzettend lekker. Ook voor de niet-vega’s lijkt China me een feest en is juist de afwisseling zo leuk. Heerlijk hè?
ik heb 18 uur op een Chinees vliegveld gezeten en ik het eten niet echt waarderen, terwijl ik normaal alles wil proberen en veel kan hebben – dacht dat het aan vermoeidheid lag maar de keren dat ik in Chinatown ben gaan eten was het me ook niet bevallen. Dunno
Wow, 18 uur.. dat is lang!!
Verder ben ik het eens met Ate hieronder. Vliegveldeten en Chinatowneten is vast niet te vergelijken met het echte Chinese eten. Ik ben in Nederland ook totaal geen fan van de Chinees, maar val hier steeds weer van de ene verbazing in de andere, want het is steeds zo ontzettend lekker. Mocht je ooit naar China gaan: het is écht een aanrader :-)
@77235, je kunt het eten op het vliegveld natuurlijk ook niet vergelijken met zoals je dat in een stad als Beijing kunt krijgen. Dat is te kort door de bocht.
De Chinese keuken is inderdaad geweldig. Zeer veelzijdig en altijd verrassend. Al weet je als vleeseter niet altijd precies wat voor vlees er nu eigenlijk op je bord ligt.
Helemaal mee eens. Ik was in Nederland nooit gek op Chinees eten, maar vind het hier echt heerlijk.
Heb je al gekke beesten gegeten? :-)
Aaaaah wat gaaf! Respect voor jullie dat je overal open voor staat! Ik dacht van mezelf altijd dat ik een alleseter was, totdat ik in China/HK kwam…Nooit gedacht dat ik bang zou zijn voor wat er op mijn bord lag….Misschien had ik ook zo’n kaartje bij me moeten dragen LOL. Geniet ervan kanjers!
Haha, misschien scheelt het dat we geen vlees eten en dus niet bang hoeven zijn voor honden/katten/varkenskoppen/rattendarmen/etc ;-)
Jeetje, dat ziet er lekker uit. Dat zou ik ook wel eens willen proeven. Veel plezier nog met jullie culinaire zoektocht!xxx
Jum jum, dankjewel! Het is echt een aanrader!
Oooh al zoveel goeie verhalen gehoord over ‘echt’ Chinees eten (inderdaad heel wat anders dan de afhaal hier) en dit bewijst het maar weer. Ziet er waanzinnig lekker uit!
De verhalen kloppen echt, haha. Dit is zoveel fijner dan de nepchinees.
Hallo Freek en Claudia,
Eten is een dagelijks terugkerende bezigheid, die zeker in China een zeer aangename is, vonden wij zeker ook.
Chinees eten kan worden gezien als een kunstvorm op zich.
Een authentiek Chinees gerecht moet namelijk ten alle tijden voldoen aan drie belangrijke eigenschappen: het moet namelijk kleurrijk, aromatisch maar bovenal zeer smaakvol zijn.
Wij genoten vooral van de vele smaakvolle dumplings, die geserveerd werden in dampende bamboe schalen, de geuren en verschillende smaken doen ons terug verlangen naar China !!!
Eten in China is daarom terecht een van de hoogtepunten tijdens een bezoek aan het land.
Geniet verder van dit smaakvolle land, we blijven meereizen,
reisgroeten van Marc en Joke Baart
Helemaal mee eens. Wat een feest is het hè? Zelfs in de meest ‘crappy’ tentjes wordt veel aandacht aan het eten besteed. Te gek.
Wat een super foto’s, je wilt gelijk een hap nemen van elk ‘plaatje’ ;) haha. Super ook om te lezen dat jullie zo genieten! En die tip van ergens eten waar het niet mooi is en waar alleen Chinezen zitten is een hele goede! Is ook wel van toepassing op andere landen denk ik, maar dan moet je natuurlijk kijken of de desbetreffende ‘locals’ er zitten, want Chinezen zijn natuurlijk overal te vinden ;)
Haha, helemaal eens! Eigenlijk vind ik dat in ieder land het leukste.
Haha wat grappig zeg dat mensen dan hele gerechten gaan terugschrijven. Lijkt me allemaal wel lekker, krijg al honger als ik er naar kijk!
Haha, ja! Helaas zijn die tekens nog steeds onbegrijpelijk voor ons. Gelukkig is het hier al bijna dinertime ;-)
jumjum lekker… die ervaring had ik ook ! ik heb nog nooit zoveel tapas-chinees zonder vlees gegeten, vooral de goed gebakken tofu was heerlijk in Shanghai. Zijn jullie al onderweg naar de panda’s ?
Liefs !
Ah te gek hè? Ik moest ook aan jou denken! De panda’s waren te zoet. Echt heel lief. <3