Skip to content

28 mei 2011 - door

2

Een backpack kopen, onze tips!

Backpack aanschaffen

We zouden natuurlijk niet backpackgek.nl heten als we niet twee grote backpacks op onze wereldreis mee willen nemen. Lees hier meer over waar je bij jouw backpackaankoop rekening mee moet houden, kortom: onze tips!

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een backpack?

Voor ons spelen de volgende zaken mee:
- Kwaliteit; één van ons heeft ooit een backpack in Thailand gekocht. Ondanks dat deze backpack het toch mooi vijf jaar heeft gedaan is er nu niet meer veel over van de ritsen, zit er een scheur in de onderkant en mist er een heupband. Om een wereldreis te kunnen maken, moet de tas dus tegen een stootje kunnen.

- Inhoud; omdat we alle vier seizoenen moeten leven uit onze rugtassen, moeten ze groot genoeg zijn. We willen ook niet met een volle tas weggaan, er moet nog ruimte over zijn om te vullen met goedkope Aziatische koopwaar. Gecombineerd hebben we 155 liter aan rugzak. Daar zouden we het mee moeten kunnen redden.

- Draaggemak / stevigheid; gedurende een jaar zullen we onze backpacks toch wel een flink eind meedragen. Denkend aan de kilo’s en kilometers is het goed om ook een goed dragende backpack te kopen. En ja dat kun je doen door naar de winkel te gaan om te proberen. Je kunt tegenwoordig ook backpacks kopen die op een behoorlijk aantal punten aanpasbaar zijn, met een goede kwaliteit tas zit je vaak ook al goed qua draaggemak en stevigheid.

- Merk; uiteraard een veelbesproken onderwerp, je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat mensen je zullen aankijken op het merk wat je koopt. Toch is het merk vooral bepalend voor de bovenstaande aspecten. Zelf hebben we de volgende merken overwogen: Karrimor, Berghaus, Lowe Alpine en The North Face.

- Vakken/opbergmogelijkheden; hierbij hebben we een afweging moeten maken tussen veiligheid en toegankelijkheid. Je wilt niet de gehele inhoud van je rugzak te hoeven legen om een t-shirt te kunnen pakken. Sommige backpacks kun je helemaal openritsen. Aan de andere kant is een rits snel opengemaakt in je wandeltocht door een drukke stad en vinden wij het dus handiger als een backpack alleen aan de bovenkant open kan.

Wat moet je zeker niet vergeten?

Waar we niet zo snel aan dachten was het veiligheidsaspect. Toch is dat zeker niet onbelangrijk, hierbij nog wat extra tips.
- Afsluiting; we hebben een aantal slotjes gekocht om de ritsen af te kunnen sluiten. Daarnaast hebben we elk een stalen kabelslot om onze backpacks vast te kunnen maken aan het treinrek, het hostelbed, etc.

- Waterdichtheid; niet alle tassen zijn 100% waterdicht, maar voor de echt harde regenbuien krijg je er vaak een regenhoes erbij. Bijkomend voordeel van deze regenhoes is dat je met wat extra tape je tas kan dichtsealen voor een vlucht naar een wellicht niet zo tolerant land als de onze.

Waar een backpack kopen?

Een goede backpack is een hele investering. Je zult dan ook snel al rond de €200 / €300 kwijt zijn. Toch hebben we allebei een goede backpack voor een goede prijs weten te kopen:
- De aanbieding; In de uitverkoop kun je vaak een goede en goedkope tas op de kop tikken. De tip hier is: koop buiten het seizoen. Voor backpacks is dat zo na de zomer, wanneer de wintercollectie weer de winkel in moet.

- De webshop; ondanks dat je niet kan passen in de webshop, kun je voor de meeste rugzakken met foto’s een heel eind komen. Als je je goed hebt georiënteerd zul je dus vaak ook een backpack via internet kunnen bestellen. Onze tip: www.amazon.co.uk, zij hebben vaak weekenden waarin verzenden naar Nederland gratis is!

Onze backpacks

- Berghaus Men’s C7 Pro Series 70+10 Rucsac, adviesprijs: € 240, aankoopprijs (amazon.co.uk): €168
- Karrimor Puma (55 – 75l, model 2005), prijs in 2005: € 230, aankoopprijs (aanbieding in winkel): € 140.

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
2 Reacties Reageer
 1. Daisy
  Sep 23 2012

  Hoi hoi,
  Wat fijn om wat info over Myanmar te lezen. Ik vroeg me wel echt af vanwaar je van die nieuwe dollar biljetten moeten hebben en dat ze echt heel nieuw en kreukel en kras vrij moeten zijn?

  Zou een vrouw alleen daar kunnen reizen? Wat is jullie ervaring kwa veiligheid? Ik ben op zich neit bang en ik heb al de nodige reiservaring. maar toch? Hoor graag van jullie alvast bedankt.

  ps: Ik wil volgend jaar in juni/juli gaan? Is het regenseizoen erg heftig daar of valt het wel mee?

  Reply
  • Sep 25 2012

   Hoi Daisy,

   Bedankt voor je reactie. Wat betreft Myanmar: we hebben onze reis zelfs nog een dagje uit moeten stellen om aan de verse, ongekreukte, onbeschreven dollarbiljetten te komen. Ze waren destijds ook met pinautomaten bezig in Myanmar, maar gok er maar niet op. Er werden in Myanmar zelfs bankbiljetten geweigerd omdat ze het verkeerde (lees: te oude) serienummer hadden! De reden waarom ze verse bankbiljetten willen hebben zal wel iets te maken hebben met de uitwisselbaarheid van hun eigen munt en dat ze dus oude dollarbiljetten bij de bank niet kwijt kunnen.

   Pin me er niet op vast, maar je kunt op het vliegveld van Thailand (als je dus vertrekt): je neemt dan dus wel een gok. Wij hebben het volgens mij bij de Siam bank gekregen de dag ervoor.

   Myanmar was verder heel erg veilig, iedereen loopt dus altijd met een hele hoop verse dollarbiljetten rond en we hoorden eigenlijk geen slechte verhalen ook verder. We hebben ons daar nooit onveilig gevoeld eigenlijk.

   Wij waren in Myanmar in november en hebben geen spatje regen gehad. Ik kan me voorstellen dat het regenseizoen gelijk is aan die van Thailand.

   Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties