Skip to content

22 januari 2012 - door

27

Hoe ga je van Bangkok naar Myanmar?

Visum Myanmar

Myanmar binnenkomen gaat net even anders dan in de meeste andere landen. Zo kun je alleen per vliegtuig het land betreden, bestaat er geen ‘visa on arrival’ en moet je een pak gloednieuwe Amerikaanse dollars meenemen. Lees hier hoe je van Thailand naar Myanmar komt.

Wij maakten vanuit Thailand een korte reis naar Myanmar. In dit artikel geven we een overzicht van de regelzaken voor deze trip.

Visum voor Myanmar


De standaardprocedure voor het aanvragen van een visum voor Myanmar in Bangkok duurt twee dagen. De ambassade gaat op werkdagen open om 09:00 uur en behandelt aanvragen tot 12:00 uur.

Wij stonden om 08:00 in de rij en hadden een plekje redelijk vooraan. Een copyshop om de hoek verkoopt voor 5 Baht het visumformulier. Dit vulden wij tijdens het wachten in, waardoor we binnen enkel het formulier afgaven, betaalden en weer konden gaan. Belangrijk bij het invullen is dat je niet in moet vullen dat je journalist of fotograaf bent. Mensen met deze beroepen komen het land niet in.

Twee dagen later haalden we ons visum op. Dit kan iedere werkdag tussen 15:30 en 16:30 uur.

Nodig: twee pasfoto’s, paspoort, kopie van paspoort en ingevuld visumformulier.
Kosten: 810 Thaise Baht (€ 19,47)
Tijd: 2 werkdagen
Geldigheid: 28 dagen

Heb je haast? Je kunt tegen een hoger tarief ($ 42) een spoedvisum aanvragen en deze dezelfde middag nog ophalen.

Adres ambassade: 132, Sathorn Nua Road, Bangkok (om de hoek bij BTS skytrain station Surasak).

De reis naar Myanmar


Op dit moment kun je Myanmar alleen door de lucht binnenkomen. Dit betekende dat wij, toen we ons visum hadden, een vlucht boekten. AirAsia vliegt twee keer per dag in ongeveer 1,5 uur van Bangkok naar Yangon. Wij betaalden voor een vliegticket, inclusief 10$ vertrekbelasting voor de terugvlucht vanuit Yangon en twee stuks bagage, per persoon € 125,-.

Boek pas een vlucht als je zeker bent van een visum. Myanmar is geen standaardland en je bent niet verzekerd van het ontvangen van een visum. Er zijn iedere dag, op beide vluchten van AirAsia, genoeg vrije plaatsen.

Geld


In Myanmar zijn geen pinautomaten en je kunt vrijwel nergens met creditcard betalen. Het is dus belangrijk dat je het hele reisbudget vooraf meeneemt en wat speling houdt voor ongeplande grote uitgaven (zoals bijvoorbeeld een onverwacht ziekenhuisbezoek). Je kunt alleen knisperende nieuwe US dollarbiljetten wisselen. Ongekreukeld, ongevouwen en krasvrij: ze moeten helemaal perfect zijn. Het serienummer mag niet beginnen met CB en bij voorkeur hebben ze grote portretten (kortom, de nieuwe dollarbiljetten).

Veel banken in Bangkok hadden geen nieuwe dollarbiljetten of sloten al om 15:30 uur (inderdaad, na de ophaaltijd van ons visum) en het koste ons dus veel tijd om onze dollars te kunnen krijgen. De Bangkok Bank is de beste optie. Ook is het mogelijk op het vliegveld van Bangkok te wisselen, maar daar ligt de koers gemiddeld iets lager dan in de stad.

Wij namen voor 12 dagen Myanmar in totaal 1000 US dollar mee. Hiervan maakten we uiteindelijk maar iets meer dan de helft op.

De officiële wisselkoers van de Kyat, de munt van Myanmar, ligt rond de 6 Kyat voor 1 $. Op de zwarte markt is dit daarentegen compleet anders: gemiddeld 1$ = 750 Kyat. Ook krijg je voor biljetten van 100 $ gemiddeld iets meer dan voor de kleinere biljetten.

Wisselen deden wij daarom bij hotels (dit is veiliger dan op straat). Ook is het vliegveld van Yangon een goede wisselplek. Hier krijg je zelfs 790 Kyat voor één dollar.

Klaar om te gaan


Met een vers visum in ons paspoort, een vliegticket naar Yangon en fonkelnieuwe dollarbiljetten waren wij klaar voor Myanmar. De komende dagen lees je onze verhalen van dit bijzondere land.

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
27 Reacties Reageer
 1. Chantal en Rob
  Jan 23 2012

  Superhandig artikel! Ga er hopelijk gebruik van maken tijdens onze reis.

  Reply
  • Jan 24 2012

   Yeah! Geniet ervan en heel veel thanks voor jullie reactie.

   Reply
 2. Jan 27 2012

  Je kunt Birma ook over land binnenkomen. Bij de grensovergang van Mae Sai (helemaal in het noordelijkste punt van Thailand, je kunt er met de bus vanaf Chiang Rai makkelijk heen), wandel je zo over de rivier het land binnen en kun je een toegangsbewijs krijgen om 2 weken het land in te gaan. Ze houden je paspoort bij de grens achter, zodat ze zeker weten dat je daar ook weer het land verlaat. Er is één ‘maar’: je mag dan alleen in de Eastern Shan Province reizen, dus je kunt niet naar Rangoon, of de tempels van Bagan. Wil je die zien, moet je inderdaad naar de hoofdstad vliegen. Maar interessant is het niettemin, want je komt er vrijwel geen buitenlander tegen. Ook bij Ranong, helemaal aan de zuidelijkste punt met Birma, kun je over land naar binnen, maar dan mag je weer alleen in het verre zuiden blijven… Niettemin ook mooi.

  Lees hier ons verslag uit november 2008 van ons bezoek aan noord-oost Birma: http://wereldopreis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=572&Itemid=188

  Reply
  • Jan 28 2012

   Superaanvulling! Wij merkten dat het inderdaad ook op deze manier kon, maar dat de beperking (het kleine gebied) wel zonde is. Toch klinkt het als een mooie kennismaking. Ik ga even goed voor jullie verhaal zitten. Nogmaals veel dank!

   Reply
 3. Louis
  Feb 7 2012

  Myanmar reuze goed bevallen. Alleen nieuwe dollars meenemen, zeker weten. Wij hebben een deal gemaakt met het reisbureau van 333 travel in Bangkok voor extra geld bij eventueel diefstal, verlies etc. Je weet nooit wat je nodig hebt. Zij kunnen voor lokaal geld zorgen via hun Agent in Myanmar. Vlucht Bangkok – Rangoon apart boeken bij AirAsia.

  Reply
  • Feb 8 2012

   Fantastisch om te horen dat jij er ook zo hebt genoten. Heel veel dank voor de tip. Dat klinkt zeker goed!

   Reply
 4. Feb 13 2012

  vriendelijk bedankt voot het vrij geven van informatie
  zelf ga ik het ook doen.
  erg vriendelijk van de tijden die je er bij hebt gezet.
  scheelt een hoop zoeken en wachten.
  nog fijne avonturen en nog maals bedankt daniel

  Reply
  • Feb 13 2012

   Graag gedaan Daniel! Ga jij er binnenkort ook heen? Heel veel plezier!

   Reply
 5. JYRR
  Feb 13 2012

  Dank voor je info! Visum is zo stuk goedkoper dan al in NL regelen. En voor aanvraag in NL heb je ook vluchtgegevens nodig (al mag het een tijdelijke boeking betreffen…) Omdat wij vlucht Yangon ter plekke in Bangkok willen regelen (alweer, stuk goedkoper) en met 2 kids reizen is het fijn te weten dat en waar dit kan. Geniet in Myanmar!

  Reply
  • Feb 13 2012

   Dat klinkt super! Wanneer gaan jullie? Heel veel plezier in ieder geval. Het is een fantastisch land.

   Reply
   • JYRR
    Feb 16 2012

    We gaan in april/mei. Spannend!

    Reply
 6. Jul 19 2012

  Kijk dit is nog een nuttige info. na 20 buitenlandse site’s te bezoeken kom ik uiteindelijk bij een site die echte goede info heeft. hier gaan wij zeker gebuik van maken.
  Al is het pas over 3 maanden.
  Wat een mooie site hebben jullie trouwens, wij hebben al moeiten met ons blog een keer inde maand te up daten, er gaat zo veel tijd in zitten pff.

  Bedankt en als we iets terug kunnen doen hoor ik het graag ;)

  groetjes; Frits en Yannick

  Reply
  • Jul 20 2012

   Veel dank voor het mooie compliment heren! Ik ben blij dat we jullie hiermee helpen.

   Het is helemaal waar: er gaat veel tijd in zitten, maar het is leuk! :-)

   Geniet van de voorpret!

   Reply
 7. Danny
  Sep 11 2012

  Is er nu echt geen mogelijkheid om over land van Bangkok naar Yangon te gaan en terug ? Wil er in oktober naar toe en heb helemaal geen zin om te vliegen, je mist dan die spannende grensovergangen zoals met Cambodia en Laos 15 jaar geleden.

  Reply
  • Sep 12 2012

   Helaas, op dit moment is het écht niet mogelijk. Ik baalde ook een beetje van dat we met het vliegtuig moesten, maar aan de andere kant was het wel één van de mooiste landingen ooit. Je komt aan over palmbomen met overal gouden tempels ertussen. Heel indrukwekkend. Veel plezier in Myanmar!

   Reply
 8. iwan
  Dec 21 2012

  Nuttige informatie, bedankt! Ik heb echter wel een vraag. Het toeristenvisum voor Thailand is gratis en voor 30 dagen geldig. Ik koop echter een single ticket Amsterdam-Bangkok aangezien ik na Thailand en Myanmar over land naar Maleisie wil reizen. Zal dit een probleem opleveren bij de Thaise douane aangezien ik ze geen retourticket het land uit kan tonen?

  En als je na het verkrijgen van het 30 dagen visum in Thailand naar myanmar gaat en dan terugvliegt naar thailand, krijg je dan opnieuw een 30 dagen visum?

  Reply
  • Dec 21 2012

   Hoi Iwan! Wij zijn nooit betrapt op het niet hebben van een retourticket en je kunt altijd een nepticket maken. Gewoon een willekeurige datum ‘boeken’ via een vliegticketsite en dan alle stappen doorlopen tot de betaalstap. Je hebt dan een overzicht van datum, tijd, etc met jouw naam. ‘Boek’ bijvoorbeeld een nepticket voor twee weken na jouw aankomstdatum.

   Als je opnieuw Bangkok per vliegtuig binnenkomt, krijg je weer 30 dagen (dacht ik, maar check het even voor de zekerheid). Als je over land zou binnenkomen, is het maar 15 dagen (zo was het vorig jaar).

   Reply
 9. wim
  Jan 31 2013

  hoi claudia kan ik met een retourticket van 2 maanden naar thailand bangkok. 28dagen myamar in gaan en dan weer terug naar thailand .zonder problemen.dus voor een tweede keer thailand in ?

  Reply
  • Feb 1 2013

   Volgens mij moet je officieel een uitgaand ticket hebben binnen jouw visumtermijn of heb je het ticket naar Myanmar al? Als je jouw retourticket Thailand en Myanmar hebt, is het sowieso geen probleem.

   Reply
 10. Frederique
  Feb 3 2013

  Hallo daar!

  Momenteel zit ik met mijn billen in Myanmar. En ja, het is een schitterend land, alleen Yangon is al leuk, maar wat is het duur. Niemand die mij verteld heeft dat de goedkoopste overnachting zo’n 20 euro kost. (hoogseizoen gok ik)

  Weten jullie of er misschien wel een mogelijkheid is omvanuit Yangon over land terug te reizen naar Bangkok?

  Laat het mij alsjeblieft even weten. Running out of money..

  Groetejsss!

  Reply
  • Feb 3 2013

   Hmm.. misschien is het veranderd, maar vorig jaar was het er echt niet duur.

   Heb je nog geen ticket? Voor zover ik weet, kun je alleen vliegend terug naar Bangkok. Tickets kun je online boeken (met creditcard), dus dat gaat niet van je contante geld af :-).

   Reply
 11. stefan
  Mar 20 2013

  Hallo Hallo,

  Sinds gisteren weer terug van onze reis door Myanmar. Het is er inderdaad erg duur geworden wat de hotels en guesthouse betreft. Als er in de de Lonely Planet staat : Panorama Hotel in Yangon kost een kamer tussen de 30 en 50 dollar, sta je daar aan de balie dan kost een kamer 120 dollar!!!! het is echt goed (en lang) zoeken naar een betaalbare kamer.

  Bij het Inle Leak gaan de verhalen dat er soms meer toeristen zijn dan slaapplaatsen en dat er in drukke tijden alleen nog maar plek is bij de monniken.

  Een fijne tip : onze 2x dubbel gevouwen en gebruikte euro biljetten van € 50,- en € 100,- zijn heel gemakkelijk en zonder problemen om te wisselen bij lokale ondernemers. Wij hebben tegen een goede koers €1,- is 1100 kyat gewisseld bij een antiek zaak (bagan) fietsen/brommer zaak (inle leak) en een houtsnijder in Mandelay. Hiervoor geldt wel : opgevouwen en gekreukelde biljetten maar zonder scheurtje is zeer goed geld.

  Reply
  • Mar 20 2013

   Wauw, wat een heftige prijsstijgingen! Veel dank voor de aanvullingen Stefan!

   Reply
 12. Kyra de Baan
  Jan 4 2014

  Beste Allen,

  Samen met een vriendin hoop ik over een week ook het prachtige Myanmar te bezichtigen. We hebben alleen enkele vragen en hopelijk kan iemand daar antwoord op geven:
  Als je met z’n tweeën +- 2/3 weken door het land wilt trekken, hoeveel geld moet je nou meenemen?
  Via Bangkok kan je op Yangon vliegen, zouden we dan bij Mae Sai via het vaste land het land kunnen verlaten?
  Met vriendelijke groet, Kyra. Ps. Claudia hartelijk dank voor de nuttige informatie!

  Reply
  • Jan 4 2014

   Hi Kyra,

   Wat een heerlijk vooruitzicht! MIsschien is het handig ook even bij Around the Globe of het Lonely Planet forum te checken. Wij waren er ruim twee jaar geleden en ik heb het idee dat alles een beetje duurder is geworden.

   Heel veel plezier!

   Reply
   • Kyra de Baan
    Jan 5 2014

    Dankjewel! We hebben er ook super veel zin in. Morgen gaan we naar de ambassade en hopen daar ook wat meer informatie te kunnen krijgen. Zoals we zien op internet lukt het andere mensen ook wel, maar het is zo’n raar idee dat je van te voren je budget als moet bepalen. Gaat goed komen!

    Reply
 13. Mar 5 2014

  Hoi! Als je een visum haalt is hij toch geldig voor 90 dagen? En mag je 28dagen verblijven aan 1 stuk? Mag je je visum ook later ophalen of is het verplicht om binnen 2 werkdagen te haen? Super informatie! Drankje!

  Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties