Skip to content

13 juli 2012 - door

12

Terug in India

Terug in India

Eindelijk kan ik eens tegen andere reizigers zeggen: “vroeger was het hier veel beter, je had er toen moeten zijn”. In het geval van India is er inderdaad veel veranderd, maar ook nog veel hetzelfde gebleven. Na 18 jaar terug in India!

Vroeger

18 jaar terug, dus toen was ik… 8 jaar oud. Mijn ouders namen mij en mijn zus, dapper als zij waren, een jaar mee naar India. Van alle landen die je kunt kiezen, India dus. In de jaren daarna werd mij dan ook altijd gevraagd: “wat deden jullie daar dan?” Nu wordt ons vaak nog gevraagd wat wij tijdens onze wereldreis de hele dag door doen en of we ons nog niet vervelen, maar dat terzijde.

Eigenlijk hebben we in dat jaar slechts een aantal plekken bezocht, waaronder Mumbai en Goa. De meeste tijd hebben we doorgebracht in een ashram in een klein dorp zo’n 70 kilometer ten noorden van Mumbai. Daar gaf mijn vader mij en mijn zus les, mijn moeder reed op een verpleegbus mee om de mensen in de omringende dorpen fysiotherapie te geven. Daarnaast namen we allemaal deel aan het ashramleven: zingen, mediteren, dansen, yoga en lezingen bijwonen waren de belangrijkste bezigheden.

Herinnering

Kun ik me überhaupt nog wat herinneren van die tijd? Jazeker. India maakte destijds zo’n indruk op mij dat ik nog veel dingen weet. Mijn herinneringen zijn voornamelijk van dingen die mij toen het meest opvielen: de armoede, de koeien op straat, de enorme hoeveelheid kleuren, het heerlijke eten, de stroomuitval, het snoepgoed en wat kan ik me nog goed de doordringende geur van India herinneren. Al bij aankomst in Mumbai snakte ik naar adem, zo dik, vochtig en vies was die lucht. Uiteraard werd die sensatie versterkt door de enorme hoeveelheid mensen die buiten de aankomsthal stonden te wachten.

Verandering?

Deze keer, 18 jaar later dus, is de aankomst heel anders. Allereerst een ander vliegveld, Delhi, maar ook een heel ander gezicht. Doordat India onlangs de organisator van de Commonwealth Games is geweest hebben ze een mooi nieuw vliegveld gebouwd. Geen vieze lucht, geen mensen en een schone straat. In de taxi naar de stad vraag ik de taxichauffeur of er veel veranderd is in India. De enorme Indiase trots begint in hem op te wellen als hij vertelt over de veranderingen die de economische groei met zich meegebracht heeft. Hij lacht dan ook hard als ik vraag of er nog stroomuitval is in de stad:”Natuurlijk niet, de energiesector is geprivatiseerd en in New Delhi kennen we nu geen stroomuitval meer. Wel is de prijs van stroom enorm gestegen, maar dat terzijde.”

Een paar opvallende dingen die ik goed kan vergelijken met ‘toen’:

 • Hoe leuk het ook is dat er in New Delhi geen sprake meer is van stroomuitval, in de rest van India is dat nog steeds dagelijkse praktijk (zeker in het natte en het hete seizoen).
 • De armoede is er nog steeds, zelfs de economische groei van de afgelopen jaren heeft het overgrote deel van de bevolking nog niet kunnen bereiken.
 • Koeien lopen nog steeds over de straten, zelfs in steden als Varanasi. Nog steeds zorgen deze beesten in grote steden voor verkeersopstoppingen en vieze straten. Het is nu eenmaal de cultuur om alles wat met de koe te maken heeft te respecteren, niemand schijnt zich er dan ook druk om te maken. De poep van de koe wordt overigens vaak wel nuttig gebruikt. De poep wordt gedroogd en gebruikt als bouwmateriaal of als brandstof voor de oventjes. Denk daar maar eens over na als je in India een chapatti (broodje) bestelt!
+

Van poep worden ronde brandstofschijven gedraaid

 • Het eten en de goede beschikbaarheid daarvan is gelukkig niet veranderd. En zorgen maken om je gezondheid is vandaag, zelfs met het toegenomen gebruik van koelkasten, aan de orde van de dag! Vlees is in de steden meer gemeengoed, alhoewel sommige steden, waaronder Lucknow, al heel lang bekendstonden om hun kebab’s of andere vleesspecialiteiten.
+

Eén van onze favorieten, de Thali

 • Door de economische groei kent India een steeds grotere middenklasse. Toeristen in India zijn dan ook veelvuldig in eigen land op vakantie. Daarnaast kennen de grote steden steeds vaker nieuwe zakencentra met bijbehorende wolkenkrabbers. En: er wordt ontzettend snel en veel bijgebouwd. The sky is the limit!
+

De skyline van Mumbai

 • De mensen zijn nog steeds prachtig en heel erg vriendelijk. De armoede kan je enorm raken en het blijft lastig om daar mee om te gaan. Geld geven kan een hele uitdaging zijn, zeker als je niet de rest van de dag wil worden achtervolgd; een beetje van ‘geef ze een vinger en ze willen je hand’. Je kunt weleens behoorlijk lastiggevallen worden door mensen die je iets willen verkopen, maar laat je er absoluut niet door beïnvloeden: de meeste Indiërs zijn oprecht geïnteresseerd. We kregen dan ook het gevoel soms beroemd te zijn en zijn nog nooit zo vaak gevraagd om op de foto te gaan.
+

Op de foto met een Indiase familie

 • Vervoer per trein is in India een bijzonder efficiënt proces. Het is het dagelijks vervoer van velen. Het station wordt gebruikt als openbare slaapplek en mensen doen hun behoefte langs het spoor. Zelfs 18 jaar terug was het al erg druk in de trein, toen zaten mensen nog op het dak. Dat heb ik nu niet meer gezien, maar de vraag is zeker vele malen groter dan het aanbod. Vroeg boeken dus!
+

Slapen in de stationshal

Wat is jouw beste herinnering aan India?

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
12 Reacties Reageer
 1. Jan uit Zeeland
  Jul 13 2012

  Wat een mooi verhaal over India .

  Vrgr Jan

  Reply
  • Jul 16 2012

   Bedankt voor het mooie compliment!

   Reply
 2. Jul 13 2012

  Mooi verhaal! Krijgen steeds meer zin om te vertrekken bij het lezen van jullie verhalen..

  Reply
  • Jul 16 2012

   India zal zeker een indruk achterlaten!

   Reply
 3. Ivana
  Jul 13 2012

  Supermooi verhaal Freek! Nog een vraagje: van bijna iedereen die als Westerling naar India gaat hoor ik dat ze wel een keer ziek werden van het eten. Heb je daar tips voor en hebben jullie daar ook last van gehad?

  Reply
  • Ivana
   Jul 16 2012

   Never mind, Clau had al gereageerd op andere post ;).

   Reply
 4. Jul 13 2012

  Wat leuk dit te lezen Freek. Toen je 5 jaar was, zijn we met jou en je zus 6 weken al eerder in India geweest. Zijn o.a. naar het zuiden (kerala) gereisd. Je zat aan de ‘Goldspot’( een zoet indiaas drankje) op het dek van een boot tijdens een backwatertrip en wij zagen het er al helemaal in zitten ……freek een echte wereldreiziger! . Zo gemakkelijk het reizen met jullie ging en leuk jullie het vonden. Super wat een geweldige herinnering.

  liefs mams

  Reply
  • Jul 16 2012

   Het is met de paplepel ingegoten! We hebben tevergeefs nog gezocht naar Goldspot, maar het is waarschijnlijk vervangen door het (net zo zoete) Miranda Orange.

   Reply
 5. Jul 14 2012

  mooi ‘homecoming’ verhaal

  Reply
  • Jul 16 2012

   Dat is het zeker, al voelde het niet altijd zo. India is een prachtig land maar kan soms wel haar tol eisen!

   Reply
 6. Ed
  Jul 20 2012

  Wat een leuk verhaal. Zelf ga ik na 20 jaar in oktober weer naar India.
  Lekker backpacken in het zuiden,ben erg benieuwd naar het India van nu.

  Reply
  • Jul 22 2012

   Wat gaaf, ik ben benieuwd hoe je het zal vinden!

   Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties