Skip to content

23 december 2011 - door

8

Sapana, de Nepalese droom – het succes van microfinanciering

Sapana 1

We zijn in Sauraha, grenzend aan het Royal Chitwan National Park, en spreken met Dhurba Giri. Hij is het levende bewijs dat kleinschalige ontwikkelingsprojecten uit kunnen groeien tot enorme lokale successen. Hij vertelde ons zijn inspirerende verhaal.

Dhurba Giri’s leven zag eruit zoals dat van veel Nepalese kinderen. Op jonge leeftijd kon hij naar school, maar na zes jaar konden zijn ouders, die de zorg hadden voor tien kinderen, het simpelweg niet meer betalen. Dhurba moest zijn financiële steentje bij gaan dragen en werkte vanaf dat moment als ober. Hij werkte hard en bleef intussen dromen over een goede opleiding.

Toeval, geluk of het lot?

Op een avond raakte hij in gesprek met Nederlandse gasten die al een paar dagen bij hem in het restaurant aten. Ze vroegen hem wat zijn droom was. Hij was inmiddels zeventien jaar en had zijn eigen wens voor onderwijs laten varen. In plaats daarvan antwoordde hij ferm: “Ik wil ervoor zorgen dat alle kinderen naar school kunnen en ik wil mijn eigen baas zijn.” Een eigen hotel leek hem fantastisch. De Nederlanders waren geraakt door zijn kracht en wilden direct helpen. “Ze gingen terug naar Nederland, zamelden geld in en binnen korte tijd kreeg ik het geld, ongelofelijk.”

Dhurba huurde een hotel, maakte het tot een succes en breidde uit met een restaurant. “Dat hotel was leuk, maar de gasten waren de hele dag weg. In het restaurant kreeg ik juist de kans met hen te praten en van hun leven te leren.” De huurtermijn voor het hotel liep af en Dhurba droomde verder. “Ik wil land kopen en mijn eigen hotel from scratch opbouwen”, vertelde hij zijn Nederlandse ondersteuners.

Nu is het 7½ jaar later en zitten we met Dhurba in zijn Sapana Village Lodge. We kijken uit over de rijstvelden van Sauraha en zijn onder de indruk van Dhurba’s enthousiasme. Sapana betekent droom. Vanuit dit paradijs ziet de Nepalees niet alleen zijn eigen droom iedere dag uitkomen (“Ik heb nooit het gevoel dat ik aan het werk ben, want ik geniet van alles wat ik hier doe.”), maar laat hij dromen van anderen uitkomen.

Het succes van microfinanciering

Dhurba Giri helpt de mensen in het gebied rond Sauraha op talloze manieren. Hij werkt samen met dokters voor medische checks bij kinderen en lessen in hygiëne, zorgt ervoor dat vrouwen zelfstandig kunnen zijn door hen werk te bieden en zorgde ervoor dat 250 kinderen een schooluniform kregen. “Ik liep vroeger altijd in vodden als ik naar school ging, terwijl ik kinderen juist trots wil maken. Door hen een mooi uniform te geven, kunnen ze met opgeheven hoofd naar school”, legt Dhurba uit.

+De vrouwen van het Sapana-project

Sapana zorgt dat vrouwen zelfstandig worden door hen werk te bieden

Nog maar een jaar biedt hij microkredieten aan voor lokale ondernemers. Hierdoor konden een kippenboerderij, een naaiatelier en een kaarsenmakerij een succesvolle start maken. Dhurba: “Onlangs kreeg ik de lening van de kaarsenmaker terug. Vol trots bracht de kaarsenmaker een enorm pak kleingeld. Hij heeft er keihard voor gewerkt en kan zichzelf nu goed onderhouden. Dit is voor mij hét bewijs dat lokale projecten het beste werken in dit land.”

+Tas van Sapana

Tassen, gemaakt door de vrouwen van het Sapana-project

Dhurba’s sapana

Als we Dhurba vragen naar zijn sapana, zijn droom, antwoordt hij dat hij nog lang niet klaar is. “Ik wil een grote school voor de hele regio, een dokterspost en de mogelijkheid meer microkredieten uit te geven.” De grond voor de school heeft hij al in zijn bezit en de verzoeken voor kredieten blijven binnenkomen.

“En, als ik ooit wat tijd over heb, wil ik een boek over mijn leven schrijven. Het is allemaal zo snel gegaan en ik ben zo trots op wat ik bereikt heb. Ik heb geluk gehad. Ik heb de juiste mensen ontmoet, maar ik heb er keihard voor gewerkt. Alleen dromen is niet genoeg. Je moet handelen. Je kunt wel aan de rand van een woeste rivier blijven staan en denken dat het zo eng is, maar je moet durven en letterlijk in het diepe springen. Op de één of andere manier bereik je de overkant.”Meer informatie over de Sapana Village Lodge in Sauraha vind je op de website. De producten, zoals tassen, kussenslopen en knuffels, die door de Nepalese vrouwen worden gemaakt, kun je online bekijken. Ze zijn te koop bij de Hema en via Fairtradewinkelen.

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
8 Reacties Reageer
 1. Dec 23 2011

  Tja, de mooie verhalen liggen op straat maar je moet ze maar net weten op te pakken. Dat hebben jullie wéér gedaan, inspirerend en hoopgevend, fijn om bij wakker te worden! Nu snel m’n boterhammetje met oude kaas wegwerken en de laatste kerststukken maken. Life goes on…

  Reply
  • Dec 24 2011

   Wat een prachtige reactie weer, superbedankt. Wat is het toch fijn om inspiratie te krijgen van de levenslessen van andere ondernemers he? Ik stond in ieder geval weer helemaal aan na het gesprek.
   We blijven dit soort verhalen zeker opzoeken

   ps. mmm oude kaas..

   Reply
 2. Dec 23 2011

  Prachtig, wat goed zeg! Een ontzettend inspirerende blogpost die je ook weer even met beide beentjes op de grond zet. Ik vind het super dat jullie ook over dit soort onderwerpen schrijven: petje af!

  Reply
  • Dec 24 2011

   Dankjewel voor deze prachtige reactie en ik vind het te gek dat ik jou er ook weer mee inspireer. Zo gaat het de hele wereld over. Heerlijk.

   Reply
 3. Dec 23 2011

  Mooi en inspirerend verhaal! Love it, versterkt mijn kerstgevoel alleen maar!!! Peace on earth!

  Reply
  • Dec 24 2011

   Gaaf he? Geniet hiervan en van de mooie kerst!!

   Reply
 4. Dec 27 2011

  Wat een mooi verhaal Claudia! Ik kom zelf ook vaak in Nepal, want m’n vriendin heeft daar een eco en fair modelabel. In een land dat er zo slecht aan toe is, is het geweldig om zelfs daar goede voorbeelden van microfinanciering te vinden.

  Mocht je hier meer mee willen doen, dan is dit een fantastische site: http://www.kiva.org/

  Reply
  • Dec 28 2011

   Hi Ernst-Jan! Thanks voor de toffe reactie en wat super dat jij ook de goede dingen daar ziet. Ik ga zeker kijken op de site van jouw vriendin, want het klinkt geweldig. Keep in toch!

   Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties