Skip to content

10 augustus 2012 - door

13

Reizen en vriendschap

Groep ashram

In bijna een jaar wereldreizen heb ik talloze mensen ontmoet en veel nieuwe vrienden gemaakt. De lijst van ‘reisvrienden’ op Facebook groeit en we hebben inmiddels overal ter wereld vakantieadresjes. Toch mis ik mijn vrienden van thuis.

Op reis ontmoet je werkelijk overal mensen. In hostels, tijdens het wachten op de bus, in de trein of gewoon in het ‘wild’ op straat. We maken vaak een praatje, wisselen verhalen uit en soms, heel soms, gebeurt dat unieke: die directe klik.

Soms ontmoeten we mensen waarbij de eerste vragen niet de standaard ‘waar kom je vandaan en waar ga je naartoe‘ zijn. Die ontmoetingen leiden tot prachtige vriendschappen en maken reisherinneringen alleen maar mooier. Afscheid nemen voelt altijd raar, omdat de kans groot is dat je elkaar nooit meer ziet.

Een prachtig besef

Hoewel de nieuwe vriendschappen een verrijking zijn, mis ik mijn vriendinnen van thuis. De mensen die mij door en door kennen, lachen om mijn stomste grappen en waar ik me veilig voel.

Ik heb geworsteld met mijn gevoelens over de vriendinnen die ik tijdens mij reis miste. Ik was bang dat ze me vergeten waren als ik een tijd niets van ze hoorde. De overgang van wekelijkse ontmoeten naar een langeafstandsrelatie was soms lastig. Middenin die lastige periode kwam ik terecht op de site van de meiden van Sprklng. Ze schrijven in een A4life over het onderhouden van vriendschappen op afstand. Een prachtig document.

Met deze quote raakten ze mij in het hart

You are as close or distant as you allow yourselves to be

Simpelweg door dit tot me door te laten dringen, kwam er weer een lach op mijn gezicht.

Het gebeurt nog steeds dat ik de vriendinnen mis die mijn hele geschiedenis kennen en waar ik nog steeds alles van wil weten. Toch is het een prachtig besef dat er aan de andere kant van de wereld altijd mensen zijn die onvoorwaardelijk van mij houden en waar ik een intense liefde voor voel. Dat stelt mij gerust, waar ik ook ben.

Wat zijn jouw tips voor het missen van de vrienden van thuis?

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
13 Reacties Reageer
 1. Aug 10 2012

  Moi gesproken!

  En zo is het. heel herkenbaar.

  Reply
  • Aug 12 2012

   Dankjewel Martin. Doet me goed :-)

   Reply
 2. Inouschka
  Aug 10 2012

  Aah, dat had ik nou ook. Ik miste mijn vrienden van thuis enorm, ik ben daarbij ook nog erg gehecht aan face to face contact. En ik vond het contact op reis met de mensen om je heen, op een gegeven moment eenzijdig.
  Toch, ondanks dat, vond ik het gemis ook fijn. Je merkt hoe waardevol je vrienden zijn, en echte vrienden verdwijnen niet wanneer jij uit beeld bent. Eigenlijk maakte de afstand, dat ik nu (nog) dichter bij mijn vrienden sta…. En dat is mooi.
  Dat hoop ik voor jou ook, straks …. Ooit, wanneer je terug komt, als je terug komt!

  Reply
  • Aug 12 2012

   Helemaal eens. Zo waar. Dat blijft toch ook het mooie aan reizen: je waardeert alles van NL ook zo sterk!

   Reply
 3. Martine
  Aug 12 2012

  ‘t Is wel zo.

  Reply
 4. Bibiche
  Aug 13 2012

  En binnenkort krijg je als de dag van gisteren gewoon weer een dikke knuffel! en een glas wijn. en een goed verhaal. ouwejongenskrentebrood.

  Reply
 5. Aug 20 2012

  Helemaal waar. Mailen of skypen is toch heel anders dan gewoon een avondje in de kroeg hangen of samen wat eten thuis. Dan stroomt er zoveel energie!
  Voor mij zijn mijn vrienden dan ook de reden dat ik niet meer zo nodig lang weg hoef. Hooguit een maand of 4 zou ik nog leuk vinden.
  Vroeger waren mijn vriendschappen nog niet zo lang en hecht, mijn relaties met mensen waren kennelijk wat oppervlakkiger toen, en vond ik het nog heerlijk om een half jaar in het buitenland te wonen of een jaar te reizen. Maar nu zijn mijn vriendschappen wel heel hecht en fijn en zou ik ze te erg missen.

  Berlijn vind ik bijvoorbeeld een superleuke stad, en daar zou ik makkelijk een of twee jaar kunnen wonen. Maar ik wil het niet, omdat ik mijn vrienden teveel zou missen. En ook omdat je dan dáár weer nieuwe vrienden maakt en je thuis gaat voelen, wat je vervolgens weer moet missen als je in Nederland bent! :-) Ik ken mensen die op die manier tussen twee werelden leven omdat ze een tijd in een ander land hebben gewoond, en die – waar ze ook zijn – altijd hun andere wereld in dat andere land missen. En die dus eigenlijk nooit meer rustig ‘thuis’ kunnen zijn. Dat wil ik niet voor mezelf creëren.

  Van reisvrienden heb ik er een paar nog steeds overgehouden. Het zijn een ander soort vriendschappen, maar superleuk als je ze soms op bezoek krijgt of daar langs gaat, of je spreekt bijvoorbeeld ‘halverwege’ af in Sevilla of Berlijn ofzo voor een weekje vakantie samen. :-)
  Facebook maakt het nóg laagdrempeliger om contact te houden dan e-mail. Waar je vroeger nog moest bedenken waar je dan over zou schrijven (en dan stelde je het maar weer uit), is het nu al genoeg om af en toe op een foto te reageren, en dan is de stap naar weer eens afspreken zo gemaakt.
  Het zijn inderdaad wel mensen met wie ik direct een klik had, duidelijker en dieper dan bij andere mensen.

  Dus wie weet met wie jullie nog contact houden en die ooit op de stoep staan! Je hebt het deels ook zelf in de hand.

  Oh ja, en herkenbaar, al die gesprekjes van ‘waar kom je vandaan, waar ga je heen’. En dan ook nog: ‘Wat doe je voor werk?’ Een Engelse jongen die ik kende werd dat zo zat dat hij voortaan tegen iedereen zei: ‘I’m an undertaker….’ (begrafenisondernemer) met een heel serieus hoofd erbij. Ha ha ha…. Niemand durfde daar nog over door te vragen! In het echt was hij reparateur van kopieermachines. :-)
  En ook standaard: ‘Ben je daar al geweest? Daar móet je echt heen!’
  Ik zal mezelf ook wel schuldig aan maken aan al die cliché’s, maar het leukst zijn inderdaad de gesprekken over heel andere dingen.

  Veel reisplezier en mooie ontmoetingen nog!

  Reply
  • Aug 21 2012

   Prachtig beschreven en helemaal mee eens. Grappig dat je prioriteiten toch anders gaan liggen als je op een ander punt in je leven bent. Alleen maar mooi om te beseffen.

   Veel dank voor het delen hiervan!

   Reply
 6. Aug 26 2012

  Het is ook een mooie manier om erachter te komen wie jou mist. Ik ben afgelopen jaar 9 maanden weg geweest en met een van mijn beste vriendinnen heb ik toen maar twee keer op Skype gezeten, maar wij delen wel vaker even snel een foto of link van ons ding en ik weet dat het goed is. En dan heb je mensen die je vaker op Skype spreekt en dan was het alleen omdat diegene weer met liefde van de maand zat en wat dingen kwijt moest.

  Reply
  • Aug 27 2012

   Helemaal raak beschreven. Je komt er ook gewoon achter op reis en het is ook allemaal goed. Mooi verwoord!

   Reply

Trackbacks & Pingbacks

 1. Reizen en vriendschap | wykejasmijn

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties