Skip to content

30 juli 2012 - door

8

Onze tips voor treinreizen in India

Treinreizen in India - op het station

Reizen met de trein in India is een geweldige belevenis. Wij verveelden ons nooit in de trein en genoten van de uitzichten. Toch gaat niet altijd vanzelf. Daarom delen wij vandaag onze tips voor treinreizen in India.

Ongestoord van het uitzicht kunnen genieten, het leven van de Indiërs aanschouwen, chaiverkopers op ieder station en maaltijden die steeds weer een verrassing zijn. Reizen met de trein in India is een geweldige manier om het land te leren kennen en is een goedkope en relatief snelle manier van reizen.

Toch was het niet altijd gemakkelijk. Zo werd ik middenin de nacht wakker in de trein van Agra naar Varanasi met drie starende Indiërs op mijn bed. Ook werd ik op het immens drukke station in Delhi betast door een man, terwijl ik stond te worstelen met mijn backpack. Dat zijn de momenten dat ik India vervloekte.

+Treinreizen in India - Wakker worden in de nachttrein

Wakker worden in de trein

Om jullie treinreizen in India zo goed mogelijk te laten verlopen, geef ik vandaag onze tips voor het reizen met de trein in India.

Tips voor treinreizen in India

 • Koop treintickets vroeg. De kaartjes voor de trein gaan drie maanden voor de reisdatum in de verkoop. Hoe eerder je boekt, hoe groter de kans op een plekje. Indiërs reizen zelf ook veel met de trein en de kans op volle treinen is enorm.
 • Maak een account aan op Cleartrip.com. Via deze overzichtelijke website koop je op een veilige manier treinkaartjes. Het aanmelden is even een hassle, maar het lukte ons dankzij de handige website Seat61.
 • Laat je niet afschrikken door wachtlijsten. Als de reis nog niet binnen een week plaatsvindt en de wachtlijst niet te lang is, kun je gerust een Waitlist Ticket boeken. Veel mensen annuleren in de laatste dagen voor de reis en zo ontvang je alsnog jouw ticket. Houd hierbij wel jouw klasse in de gaten. De meest luxe klassen hebben maar een paar plekken in de trein en het gebeurt nooit dat iedereen annuleert.
 • De tweede klasse is prima te doen voor korte reizen en de Sleeper klasse is prima voor een nachttrein. Wil je wat meer comfort (airco, ruimte, eten), boek dan een hogere klasse.
 • Kijk bij het boeken goed naar welk station de trein gaat. Indiase steden zijn enorm en het loont om bij het station in het centrum aan te komen.
+Freek in de tweede klasse

Freek in de tweede klasse

 • Als toerist heb je mazzel. Voor populaire routes wordt een klein aantal plaatsen vrijgehouden voor toeristen. Je kunt aanspraak maken op deze tickets door naar het boekingsbureau op het station te gaat.
 • Neem eten en drinken mee. Op vrijwel ieder station wordt de trein belaagd door verkopers van chai, water en eten, maar het gebeurde ons ook dat er urenlang niemand kwam. Vergeet ook een wc-rol niet.
 • Gebruik een slot. De Indiërs ketenen hun tas meestal vast aan de rekken, dus wij deden vrolijk mee. In het algemeen zijn de treinen veilig, maar bepaalde trajecten (vooral nachttreinen) staan bekend om diefstal.
 • Neem engelengeduld mee. Treinen komen vaak (veel) te laat en staat soms eeuwen stil in de middle of nowhere. Accepteer het maar gewoon; dat doen de Indiërs ook.
 • Dring! Ook al heb je een vaste zitplaats, dringen is nodig. De Indiërs reizen met bergen bagage en om een plekje over te houden voor jouw backpack, moet je toch echt wat duwkracht gebruiken.
 • Doe alsof. Als aankomt op het station, kun je het beste doen alsof je precies weet waar je heen moet. Je wordt namelijk verwelkomd door een leger van tuktukchauffeurs. Loop liever iets door naar een rustiger deel of loop direct naar de Prepaid Counter. Hier koop je voor een vaste prijs jouw tuktukticket naar een hostel of hotel.
 • Geef je over… en geniet. Het reizen met de trein is een ware belevenis. Geniet ervan!
+Treinreizen in India - drukte op het station

Drukte op het station

Wat is jouw beste tip voor treinreizen in India of tofste ervaring in de trein?

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
8 Reacties Reageer
 1. Jul 30 2012

  dank :))

  Reply
 2. Ivana
  Jul 30 2012

  Best post evah!!! Echt supernuttig! Na jullie verhalen MOET ik naar India, maar vind het wel spannend en dit helpt enorm!

  Reply
  • Jul 31 2012

   Ah wat superlief, dankjewel! Ja ja, je moét echt naar India. Don’t be afraid, het zijn schatjes!

   Reply
 3. Eva
  Jul 30 2012

  Super goeie tips! aanvullend; neem oordopjes mee want alles doen indiase mensen luid dus ook slapen, voor vrouwen een grote veiligheidspelt mee zodat je vervelende mannen van je bed kan afprikken en neem teveel eten mee zodat je kan uitdelen, ookal spreekt niet iedereen engels de tijd vliegt voorbij met alle contact die je kan hebben met de mensen in de trein

  Reply
  • Jul 31 2012

   Te gekke aanvullingen. Die van die speld klinkt geweldig!

   Reply
 4. Saskia
  Jul 31 2012

  Goede tips en erg herkenbaar!
  Leuk dat jullie ook zoveel lol hebben beleefd aan het reizen in de trein.
  Nog een aantal suggesties:
  * Boek als je alleen met vrouwen reist een plek in de vrouwen coupee. Hiervoor moet je wel vroeg erbij zijn. Erg leuk, gezellig en leuk om te zien dat vrouwen om dezelfde dingen geven. Wel erg veel geklets, dus weinig slaap! (dit is ook toepasbaar voor enkele (grotere) hotels in Azië, in Bangkok/Delhi en Singapore hebben ze hele verdiepingen voor enkel vrouwen)
  * Sluit je op het station aan bij een stelletje / Indiase familie, laat je ticket aan hen zien en je bent er haast van verzekerd dat zij je op de hoogte houden van de eventuele vertragingen, waar je moet in stappen etc. En nog gezellig leuk (ook als ze je niet verstaan!)
  * Als je met man en vrouw samen reist, geeft dan aan bij de naam van de man dat het een vrouw is. Hierdoor is de kans groter dat je bij een gezin geplaatst wordt ipv alleen maar bij mannen. Het systeem werkt zo dat ze hier rekening mee houden (indien mogelijk)
  * Pak je voeten in (bijvoorbeeld in een lakenzak), zorg dat er geen witte voeten uitsteken. Met de gordijntjes dicht ziet niemand dat er een blanke (interessante) toerist ligt te slapen

  Groetjes,
  Saskia

  Reply
  • Jul 31 2012

   Wauw, superaanvullingen! Heel veel dank Saskia!

   Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties