Skip to content

20 juli 2012 - door

10

Onze 6 Do’s & Dont’s voor India

Onze 5 Do's & Dont's voor India

We reisden door India in slechts een maand tijd. Daar hebben we vele prachtige hoogtepunten meegemaakt, maar ook onze lessen geleerd van de minder leuke ervaringen. Onze 6 Do’s & Dont’s voor India.

Onze 5 Do’s & Dont’s voor India

 1. Eten in India

  +

  Eten in India


  Do:
  De Indiase keuken kent een lange historie en veel invloeden uit het buitenland. Dat betekent dat haar keuken enorm rijk en daardoor ook wereldberoemd is. Deze keuken is nergens zo goed te proeven als in India zelf. Daarnaast zul je ervaren dat bijna elk district (provincie) een geheel andere keuken kent. Onze tip: Probeer, Proef en Geniet!
   
  Don’t:
  De enorme hoeveelheid restaurants en het gebrek aan, of handhaving van, regels op het gebied van hygiëne zorgt ervoor dat je ook een flinke voedselvergiftiging kunt krijgen. De introductie van de koelkast heeft hier helaas, vanwege alle stroomuitval, weinig aan kunnen veranderen.
  Onze tip: eet lokaal, maar wel waar veel mensen, bij voorkeur familie’s, eten. Kijk als het kan even snel in de keuken en wees als je het niet vertrouwt niet bang om je eten te laten staan en weg te lopen. Wel nadat je betaald hebt natuurlijk!
 2. De heilige koe

  +

  De heilige koe

  Do:
  De koe is in veel steden en dorpen een deel van het straatbeeld. De koe is in India heilig, dat zie je bijvoorbeeld ook terug in hoe men met de koe omgaat. Onze tip voor goed geluk: geef een koe is een stevig knuffel als hij (of zij) langs je loopt. Niemand zal je gek aankijken, gegarandeerd!
   
  Don’t:
  Dat er veel koeien over straat lopen geeft ook problemen. We merkten dat vooral in Varanasi, waar in elke straat wel een aantal koeien loopt. De hoeveelheid vliegen en vieze lucht neemt hierbij behoorlijk toe. De tip: pas op waar je loopt!

 3. Geld geven

  +

  Geld geven


  Do:
  Het leven is niet voor alle Indiërs even makkelijk. De economische groei is al jaren heel hoog, maar daar kan helaas maar een klein deel van de Indiërs van profiteren. Het kastesysteem, waarin iemand die voor een dubbeltje is geboren bijna nooit een kwartje wordt, helpt daar zeker niet bij. Geld geven, zelfs een paar roepies maakt voor de allerarmsten (die dag) zeker een verschil.
   
  Don’t:
  Helaas is geld geven ook niet altijd even makkelijk en geen structurele oplossing. Geef je aan het begin van de straat een bedelaar wat geld, dan heb je zeker aan het eind van de straat er nog tien achter je aan lopen. Inclusief degene waar je al geld aan hebt gegeven.
  Onze tip: Geef aan organisaties die een structureel verschil maken in het leven van de allerarmsten.
 4. Drinken in India

  +

  Drinken in India


  Do:
  De heilige koe produceert volgens de Indiërs ook heilige melk. In combinatie met thee en kruiden produceert men heerlijke Chai. In grote kannen wordt deze drank verkocht op stations of op straat, maar ook in de simpelste kramen of restaurants kun je deze heerlijke drank kopen. Door onze reis in India zijn we officieel Chai-verslaafd.
   
  Don’t:
  Door de extreme hitte in dit land, met name in het noorden tijdens de zomermaanden, zul je veel water moeten drinken. Dat doe je natuurlijk niet, zoals de andere Indiërs, uit de kraan. Eenvoudig op te lossen zou je zeggen, maar niets is minder waar. Uit een onderzoek uit 2003 (Pesticide residues in Bottled water, Times of India) is gebleken dat zelfs het flessenwater, zowel bronwater of gezuiverd water, veel te hoge concentraties pesticiden bevat. Proost!
 5. Afdingen

  +

  Afdingen


  Do:
  Zoals in zoveel landen is het ook in India gebruikelijk om bijna overal af te dingen. Wat iets kost is volledig afhankelijk van jouw afdingvaardigheden. Daarnaast verwacht iedereen dat je afdingt en zorg je dat de prijs van producten niet teveel stijgt voor de volgende klanten. Onze afdingtips: Zorg dat je niet te geïnteresseerd overkomt, je veel tijd hebt om iets te kopen en het bovendien overal probeert.
   
  Don’t:
  Het afdingen werkt voor veel winkels ook andersom. Op producten in winkels, zoals dranken of snoepgoed, staat een officiële prijs vermeld. Die prijs wordt echter vaak opgeteld bij een prijs voor koeling, prijs voor opslag of is gewoonweg niet van toepassing op de winkel waar je op dat moment bent. Deze tip gaat helemaal in tegen de ‘Do’, maar: ga niet overal afdingen. Het is echt niet de moeite waard om uren te onderhandelen voor een prijsverschil van 5 eurocent.
 6. Innerlijke rust vinden

  +

  Innerlijke rust vinden


  Do:
  India is de plek voor iedereen die zich wil storten op een yoga- of meditatieretreat. Het aanbod ashrams is dan ook enorm. Je kunt de Dalai Lama ontmoeten of een goede knuffel krijgen van Amma de knuffelgoeroe. Onze tip: neem de tijd ervoor en ga op zoek naar je innerlijke rust.
  Don’t:
  Dat er zoveel te doen is om religie maakt dat het voor sommige lastig is om weer weg te gaan. De vele hippies die in India zijn blijven hangen hebben hun bezittingen verruild voor de vele manieren om hun geest te verruimen. Onze tip: Boek van tevoren een uitgaand ticket en maak er gebruik van!

Wat zijn jouw do’s & dont’s voor India?

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
10 Reacties Reageer
 1. laila
  Jul 20 2012

  Nuttig.
  Ik zit nu in India met Elizabeth Gilbert in Eten, Bidden,Beminnen.

  Reply
  • Jul 22 2012

   Heel interessant boek en zeker goed leesvoer als je in India zelf bent!

   Reply
 2. Ivana
  Jul 20 2012

  Wat een super artikel! Heel goed beschreven en erg nuttige tips!

  Reply
  • Jul 22 2012

   Bedankt, aanvullingen zijn altijd welkom! :-)

   Reply
 3. Jul 20 2012

  handige tips weer!

  Reply
  • Jul 22 2012

   Bedankt voor het compliment!

   Reply
 4. Romy
  Jan 31 2013

  Super handige info! Thanks!
  Mijn vriend en ik denken er over na om deze zomervakantie naar india te gaan om te backpacken (maar wel met tweepersoonsslaapkamers en badkamer :P). Echter, wij zouden dan in het hoogseizoen moeten gaan (juli/aug); is dat een probleem? En welke steden raadden jullie aan om te bezoeken?

  Alvast bedankt! Groetjes Romy

  Reply
  • Feb 1 2013

   Goed te horen dat jullie het avontuur in India opzoeken! De meeste accommodatie zijn wel tweepersoonskamers met badkamer, niet allemaal van het niveau wat je in het westen tegenkomt natuurlijk :-)

   Juli/Augustus is de tijd waarin het regenseizoen zo ongeveer het hele land teistert. Ik denk dat je het beste kunt richten op het zuiden: Kerala of Tamil Nadu (zijn wij niet geweest overigens). Dat het moesson is hoeft niet te betekenen dat je andere plekken moet weren, het hangt ook af van hoe lang je blijft en hoe je het land wilt doorreizen.

   Onze leukste bestemmingen (in willekeurige volgorde): Agra, Varanasi, Lucknow, Rishikesh. Verdere aanraders (zijn we deze keer niet geweest): Goa, Kerala, Hampi. Daarnaast zijn er nog heel veel gave plekken die je zult tegenkomen of in een reisboek kunt vinden!

   Veel succes!

   Reply
 5. Esther
  Jun 17 2013

  Wat een gave en handige site hebben jullie! Tnx!
  Mijn vriend en ik willen in onze volgende vakantie ook graag India aandoen. De berichten van verschillende verkrachtingen schrikken ons alleen af. Hebben jullie hier iets van gemerkt? Is india meer vrouwonvriendelijk dan bijv. Thailand?

  Groetjes,
  Esther

  Reply
  • Jun 18 2013

   Hoi Esther,

   Zeker begrijpelijk als je door berichten wat voorzichtiger bent geworden. Het enige wat ik ervan weet is dat het gevaar erg verschilt per regio. Het reisadvies voor India: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/india

   Ik las overigens dat het toerisme ook flink is afgenomen n.a.v. de berichten. India is een heel ander land dan Thailand en mijn ervaring is dat je in Thailand je over dit soort zaken iets minder druk hoeft te maken. Aan de andere kant blijft India een geweldig land om door te reizen.

   Succes met de keuze en de vakantie!

   Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties