Skip to content

14 mrtch 2012 - door

21

Met de slowboat naar Luang Prabang

Freek en Claudia in de slowboat

Het inmiddels bekende geluid van neerkomende stempels klinkt uit het kleine kantoor in Chiang Kong, Thailand. We zijn nu officieel Thailand uit. Tijd voor een nieuw land en nieuw avontuur: met de slowboat in Laos.

We lopen naar het water en stappen een wankel bootje in. Als we aan de andere kant van het water voet aan wal zetten, zijn we in een ander land: Laos. Na deze aparte grensovergang wacht ons een prachtige ervaring. We gaan met de slowboat over de Mekong naar Luang Prabang.

Binnen vijf minuten hebben we ons visum voor Laos. We lopen naar de pier, kopen een ticket voor de tweedaagse boottocht en kijken nieuwsgierig rond. Enkel de rivier scheidt ons van Thailand en even lijkt er niets veranderd. Dan horen we opeens hard gelach en geschreeuw. Een groep mannen heeft de grootste lol bij het ultieme Franse balspel: Petanque. We beseffen al snel dat we toch niet in een tweede Thailand zijn.

We gaan, gewapend met een tas vol eten, aan boord en langzaam stroomt deze vol met de mensen waarmee we de komende twee dagen naar Luang Prabang varen. Iedereen is vrolijk en we kijken uit naar de reis. Er gaat dan ook een golf van opwinding door de boot als we vertrekken.

Direct kijken we onze ogen uit. We varen tussen enorme kalkstenen bergen en prachtige groene heuvels en langs kleine dorpjes. De Lao doen hun was in de Mekong, poetsen hun tanden met rivierwater en vangen verse riviervis voor hun avondmaal. We vermaken ons de eerste uren met het genieten van de taferelen langs de rivieroevers, de stilte, het landschap en de dieren – kleurige vogels, vlinders, libellen en enorme waterbuffels.

+De Slowboat in Laos

Met de boot over de Mekong

Terwijl we rustig over de Mekong varen, hebben we tal van gesprekken met onze medepassagiers. Gesprekken die altijd beginnen over reizen en dan op een natuurlijke wijze overgaan in uiteenlopende onderwerpen. We zijn onder de indruk van het verhaal van een Engelsman die vijf jaar lang met niemand contact had en eindelijk weer opleeft tijdens zijn reis door Thailand. Na de eerste Beerlao worden de verhalen luchtiger en hebben we grote lol om zijn plannen om de Thaise taal te leren om te kunnen praten met zijn toekomstige vrouw (die hij overigens nog wel even moet vinden).

Na zo’n zes uur varen komen we aan in Pakbeng. Dit dorpje ligt ongeveer op de helft van de reis naar Luang Prabang en vult zich iedere avond met de passagiers van de slowboat. We vinden een eenvoudig hostel en proosten aan de rivier bij de ondergaande zon.

Naar Luang Prabang


De tweede dag verschilt weinig van de eerste, maar de reis is geen seconde saai. We staren naar het indrukwekkende landschap, lezen over Laos en komen langzaam dichterbij het eindpunt. Als de zon bijna ondergaat en de lucht rood kleurt, worden de locals in de boot onrustig en al snel zien we waarom: de stad ontvouwt zich langs de Mekong. Het eindpunt is in zicht.

+Aankomst in Luang Prabang

De aankomst in Luang Prabang

Onze aankomst hadden we ons niet mooier kunnen wensen. De zon gaat onder en de motor van de boot gaat uit. We zijn in Luang Prabang en nemen alweer een droomervaring met ons mee.

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
21 Reacties Reageer
 1. Cynthia Baars
  Mar 14 2012

  Ik heb vorige zomer precies dezelfde reis gemaakt. Het was echt geweldig! Leuk dat jullie hetzelfde hebben gedaan. Twee dagen relaxen en alleen maar genieten van het uitzicht. Wat vonden jullie van Luang Prabang?

  Reply
  • Mar 14 2012

   Ah wat super dat jij het ook hebt gedaan. Wat een heerlijke ervaring hè? Echt een prachtherinnering.

   Reply
 2. Mar 14 2012

  Wauw wauw wauw! Zo mooi geschreven. <3

  Reply
 3. Superleuk! Hoor van zoveel mensen dat dit echt zo’n mooie reis is, ‘k zou er eens speciaal voor naar Azië terug moeten haha!

  Reply
  • Mar 14 2012

   Echt een aanrader voor een Aziëfan als jij! En dan meteen door naar China ;-)

   Reply
 4. Loes
  Mar 15 2012

  Je verhaal maakt dat ik ook wil! :-) Misschien wel volgend jaar..!!

  Reply
 5. Mar 15 2012

  Hoi Freek en Claudia,

  Wat een leuk stuk! Wij reizen zelf momenteel ook de wereld rond. In onze voorbereiding al eens op jullie site gekeken. Nu toevallig weer eens…en we zijn vlak bij elkaar haha. Wij genieten nu in Luang Prabang van de verse stokbroden en het Laobeer. Kijk maar eens op onze site naar onze Laos-ervaringen. Schrijf zo verder!

  Groetjes,
  Martijn en Lisette

  Reply
  • Mar 20 2012

   Hoi Martijn en Lisette, dankjulliewel! Wat toevallig dat jullie ook genieten van Laos. Wat een fijn land he? Ik ga even lekker jullie site bekijken. Happy travels!

   Reply
 6. Dianne
  Mar 15 2012

  oh ja de slow boat! heerlijk ontspannen 2 dagen lang relax gedaan, lezen lezen lezen en schrijven dat heb ik voornamelijk gedaan. Onvoorstelbaar hoeveel mensen in zo boot kunnen ;-) oude autostoelen en harde bankjes. gelukig had ik een kussentje en relax plekje. maar zeker aanrader voor ieder die naar Laos gaat. Gaan jullien nog door naar Vang Vieng?? of Vientainne?

  Reply
  • Mar 16 2012

   Te gek dat jij het leven op de boot zo herkent. Wat vliegt de tijd toch he?

   Reply
 7. Mar 16 2012

  Dag Freek en Claudia,

  Wat een leuk stuk! Wij reizen zelf momenteel ook de wereld rond. In onze voorbereiding al eens op jullie site gekeken. Nu toevallig weer eens…en we zijn vlak bij elkaar haha. Wij genieten nu in Luang Prabang van de verse stokbroden en Laobeer. Kijk maar eens op onze site naar onze Laos-ervaringen. Schrijf zo verder!

  Groetjes,
  Martijn en Lisette

  Reply
 8. Jasmin
  Jul 31 2013

  Leuk verhaal!
  Ik ben momenteel ook een reis naar Laos aan het plannen en ben net als jullie van plan om met de slowboat naar Laos te gaan vanuit Thailand. Hoe hebben jullie dit geregeld? Kan je gewoon naar de boot stappen? En hoe weet je dan hoelaat deze vertrekt?

  Dankje!

  Reply
  • Aug 1 2013

   Wat een heerlijk vooruitzicht! Wij hebben vanuit Pai een busje naar de grens geboekt. De volgende ochtend namen we een bootje de grens over, kochten we een visum (neem cash dollars mee!) en liepen we naar de boot. Je kunt gewoon daar een kaartje kopen en de mensen daar weten exact hoe laat de boot vertrekt :-)

   Reply
 9. aletta
  Mar 10 2014

  Hoi Freek en Claudia,

  Ik ga over ongeveer een maand een aantal maanden reizen door Azië.
  Eerst wil ik vrijwilligerswerk doen in Nepal, dan door na China en Tibet.
  Daarna Laos, Vietnam, Cambodja en Thailand meenemen.
  Nu zie ik jullie stuk over de Mekong, jullie zijn daar 2 dagen overheen gevaren, ik zou dit graag langer willen, is dat aan te raden? en weet jij of je onderweg af kunt stappen en met een andere boot weer verder kan reizen?

  Zeer leuke tips en verhalen :)

  gr. Aletta

  Reply
  • Mar 10 2014

   Wat een geweldig vooruitzicht! :) Ik moet eerlijk toegeven dat ik echt geen idee heb. Ik weet niet welke andere dorpjes er liggen en waar je kunt slapen, sorry. Misschien helpt het forum van Lonely Planet? Geniet van de voorpret!

   Reply
 10. Bjorn
  Mar 29 2014

  Hoi Claudia,

  Wij willen ook met de slowboat naar Luang Prabang. Kun je ons vertellen of er ook iets te koop is aan boord en of er een stop gemaakt wordt bij de grotten van Pak Ou?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groet, Bjorn

  Reply
  • Mar 30 2014

   Hi Bjorn,

   Goed plan! Ik meen me te herinneren dat we niets konden kopen, maar weet het niet zeker. ‘Onze’ boot maakte geen stop bij die grotten volgens mij… :)

   Veel plezier!

   Reply
 11. Joanne
  Apr 29 2014

  Erg mooi beschreven!
  Ik ga van de zomer richting Thailand en Laos en deze trip stond al op onze planning. Maar nu krijg ik er nog meer zin in en ben ik erg benieuwd geworden!

  Ga nog meer van jullie blogs lezen!

  Reply
  • Apr 30 2014

   Wat een mooie reactie (veel dank!) en te gek dat je zelf ook de trip gaat doen. Het wordt fantastisch, beloofd :-)

   Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties