Skip to content

22 juli 2012 - door

18

Jullie interviewden Backpackgek

Yogi en Yogini

We interviewden al talloze inspirerende reizigers en interessante initiatieven onderweg, maar vandaag is het tijd dat wij jullie vragen beantwoorden. Lees snel verder voor jullie interview met Backpackgek over alles rond onze wereldreis.
Wat is jullie reisbudget?

Wij hebben voor een jaar wereldreizen € 25.000,- per persoon gebudgetteerd. Dit is voor alle kosten onderweg, van reizen tot slapen, eten en leuke dingen doen. Ook hebben we een buffer ingebouwd voor als we stoppen met reizen en nog geen vast inkomen hebben.

Onderweg verdienen we wat geld met Backpackgek.nl en het reizen in Azië was erg goedkoop. Nu, na ruim tien maanden onderweg, zijn we daarom nog niet bij de bodem van onze bankrekeningen beland en kunnen we dus nog lekker doorreizen.

Hoe lang hebben jullie gespaard?

Drie jaar voor de start van onze wereldreis begonnen we met sparen. In het begin ging dat nog niet zo hard, maar toen de geplande datum steeds dichterbij kwam, zetten we steeds meer geld opzij. Ook ging dat steeds gemakkelijker. Vooral toen we eenmaal de eerste tickets hadden geboekt, werd de reis steeds concreter en konden we steeds beter sparen.

Waar zijn jullie nu?

Hoewel jullie net onze verhalen over India hebben gelezen, zijn wij dit land alweer een tijdje uit en zitten we zelfs in een nieuw werelddeel: Afrika. We brengen nu onze laatste dagen in Kenia door op het paradijselijke eilandje Lamu.

We zorgen er altijd voor dat we ruimte houden in onze artikelenplanning voor Backpackgek.nl. Aangezien we op dit moment iedere dag een artikel, foto of video publiceren, zouden we direct vast komen te zitten als we een dag niets inplannen. Alleen door die buffer in te bouwen kunnen we het ons ook veroorloven om even niet te bloggen.

We houden onze route, met bijbehorende artikelen, hier bij.

Wanneer gaan jullie naar huis?

Eerlijk? Geen idee. We hebben nu bijna een jaar geleden ontslag genomen en hebben ons huurappartement opgezegd. Wij hebben dat bewust gedaan om helemaal vrij te zijn en niet vast te zitten aan praktische verplichtingen in Nederland. Tot nu toe bevat het reizende leven ons ontzettend goed en zitten we nog niet in een financiële crisis. Zolang we onze bodem nog niet bereiken, reizen we nog lekker door. Wel zou het best kunnen dat we binnenkort ergens wat langer gaan blijven.

Wel missen we onze familie en vrienden, dus we sluiten zeker niet uit dat we weer teruggaan naar Nederland.

Wat deden jullie in Nederland?

Freek werkte als SAP-consultant en Claudia als communicatieadviseur.

Zijn jullie nooit ziek?

We hebben lang gedacht dat we, behalve wagenziekte, immuun waren voor ziektes op reis, totdat we in Bangkok tegelijkertijd flink gepakt werden. Het was een doodgewone voedselvergiftiging en na een paar dagen op en rond het toilet waren we er weer bovenop. Hierbij bleef het niet, want ook in Indonesië kregen we er weer van langs door een verkeerde versie van Gado-Gado.

+Ziek in India

Claudia was ziek in India

Claudia scoorde nog een paar extra reisziektes. In Pai belandden we in het lokale (lees crappy) ziekenhuis door een flink ontstoken oog. Op Bali moesten we naar het ziekenhuis toen ze maar niet over een voedselvergiftiging heen leek te komen, maar na wat bloedtesten bleek het allemaal best mee te vallen en kwam met rust en bergen eten alles weer goed.

India had het slechtste effect op onze gezondheid. Freek werd al in de eerste dagen gevloerd door het eten en Claudia liep drie keer tegen dit probleem aan. De dagen in Varanasi en Lucknow waren het heftigst, door de combinatie met een darmontsteking. We kunnen je verzekeren, bus- en treinreizen zijn op dat moment geen feest.

Toch prijzen we ons heel gelukkig. Na zo’n lange tijd reizen door landen waar de hygiënestandaard een stuk lager is dan in Nederland zijn we er toch heel goed vanaf gekomen.

Wat is jullie slechtste reiservaring tot nu toe?

Even flink afkloppen, want we hebben eigenlijk amper slechte ervaringen. Voor onze wereldreis waren we op vakantie in Marokko en werden we achtervolgd door een groep jongens. Met het hart is ons keel vluchtten we naar ons hotel. Gelukkig gebeurde er verder niets en zijn we niet beroofd, maar het was wel even eng.

+Backpackgek in Marokko

Backpackgek in Marokko

Natuurlijk is het vervelend om ziek te zijn, vooral als je niet lekker thuis in je eigen bed kunt liggen, maar we hebben geen grote ongelukken of erge ziektes gekregen. Wel moesten we in het begin wennen aan het fenomeen ‘reismoeheid‘ en vonden we het moeilijk om daaraan toe te geven. Nu we het kennen en het op tijd signaleren, gebeurt het eigenlijk niet meer en bouwen we op tijd rustmomenten in.

Verder hebben we af en toe onze dipjes, bijvoorbeeld naar een te lange busreis, vervelende taxichauffeurs of als we het thuisfront even te hard missen. Verder is het leven als wereldreizigers en reisbloggers helemaal geweldig.

En de mooiste ervaring?

Dit is de lastigste vraag en ik denk dat we hem nooit goed kunnen beantwoorden, maar toch pikken we graag een paar fantastische ervaringen. De start met de Transmongolië Express was een onvergetelijke ervaring.

+claudia-freek-transmongolie

Kersverse wereldreizigers

Ook onze trip door Tibet, onder andere door Lhasa en naar de Mount Everest, was speciaal en raakte ons diep. Verder zijn we nog steeds enorm trots op het feit dat we het Annapurna Circuit in Nepal hebben gelopen. Twee weken bikkelen door de prachtige bergen met het uiteindelijk hoogtepunt: de pas op ruim 5400 meter hoogte.

Verder dromen we nog steeds over de indrukwekkende natuur van Nieuw-Zeeland, de weken met onze familie in Indonesië, de veelzijdigheid van Sri Lanka, de heftigheid van India, de fantastische mensen van Myanmar, alle overheerlijke maaltijden, de ballonvaart in Laos en recentelijk: onze droomsafari in de Maasai Mara in Kenia.

Hebben jullie een wereldticket?

Wij hebben ervoor gekozen enkel losse tickets te kopen, aangezien we helemaal vrij wilden zijn. Daarnaast zijn wereldtickets vaak ‘maar’ voor een jaar en moet je vaak in één richting vliegen. Dat past allemaal niet bij ons, dus we besloten voor losse enkeltjes te gaan.

Een bijkomend voordeel is dat het voor ons veel goedkoper is. Wij kunnen nu namelijk met budgetairlines vliegen en daardoor besparen we heel veel. We vlogen bijvoorbeeld van Bangkok (via KL) naar Christchurch in Nieuw-Zeeland voor minder dan de helft van de prijs in vergelijking met een ‘grote’ airline.

Toch kunnen we niet met zekerheid zeggen of het voor iedereen goedkoper is, omdat bepaalde routes juist perfect in een wereldticket passen. Als ik jullie was, zou ik even contact opnemen met bijvoorbeeld Kilroy en hen met een prijsvoorstel laten komen. Zoek intussen ook zelf uit wat het vliegen via AirAsia, Airarabia en andere lokale budget airlines kost.

Gebruiken jullie malariapillen?

We hebben malariapillen gebruikt toen we begonnen aan onze trip door Myanmar, maar zijn daar weer mee gestopt. We hadden allebei last van zware negatieve gevoelens en waren flink misselijk. We hebben besloten het risico te nemen en te stoppen met de pillen. Ook nu in Kenia gebruiken we de pillen niet, omdat we lange tijd doorbrachten in Nairobi en daar op dit moment amper malaria is door de hoge ligging van de stad. We beseffen dat we risico’s nemen en het was een bewuste keuze. Door veel te spreken met mensen die lange tijd in Afrika doorbrachten, hebben wij besloten de pillen niet te nemen.

Hebben jullie budgettips voor Antarctica?

Antarctica staat hoog op onze verlanglijst. Omdat we er nog niet zijn geweest, kunnen we nog niet de beste tips met jullie delen. Wel weten we dat het veel voordeliger uit kan vallen als je het lokaal boekt in Argentinië, omdat er vaak last minutes beschikbaar zijn. Boeken vanuit Nederland is vrijwel altijd een stuk duurder. Aan de andere kant geeft het je wel meer garantie op een plekje op de boot van jouw keuze. Vooral als je korter de tijd hebt, is dit een interessante optie.

Wat missen jullie het meest?

Dat zijn onze lieve familie en vrienden. Zo nu en dan worden we even helemaal verdrietig van het missen van die mensen die zo diep in ons hart zitten. Toch beseffen we ons altijd dat we ze eigenlijk overal een beetje mee naar toe nemen en weten we dat zij op hun beurt veel aan ons denken. Gelukkig kunnen zij onze belevenissen via Backpackgek.nl lezen en Skypen en mailen we er lekker op los.

Af en toe dromen we over échte oude kaas of geitenkaas, drop, een volkorenbrood, boodschappen doen op de Albert Cuyp of simpelweg het hebben van een eigen huisje. Toch zakt dat gemis altijd snel weer weg als we rondkijken en beseffen wat voor geweldig leven we leiden.

We krijgen iedere dag vragen via Backpackgek.nl en via e-mail. Dit is een greep uit de meest gestelde vragen. We hopen met dit artikel het grootste deel van jullie vragen beantwoord te hebben. Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust en wij mailen altijd terug!

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
18 Reacties Reageer
 1. Gerben
  Jul 22 2012

  Ik volg jullie nu al een tijdje en vind jullie verhalen fantastisch. geweldig om te zien hoe jullie genieten en ik ben benieuwd naar de verhalen uit Afrika. Gaan jullie nog naar Tanzania?
  veel plezier

  Reply
  • Jul 22 2012

   Wat super om te horen, dankjewel Gerben!

   Op dit moment staat Tanzania niet op de planning, maar dat kan altijd veranderen ;-)

   Reply
 2. Jan uit Zeeland
  Jul 22 2012

  Hallo luitjes .
  En mooie samenvating van de vragen die er leefde bij ons als volgers .Wel leuk te lezen dat jullie reis met de transmongolié expres zo veel indruk heeft gemaakt .Er gaat bij mij geen dag voor
  bij zonder dat ik er aan denk ,geef ook regelmatig presentatie’s over die reis
  ,met heel veel plezier .Groetjes uit nu een zonnig Zeeland

  Reply
  • Jul 22 2012

   Dankjewel Jan! Het blijft een fantatische herinnering. Wat een reis!

   Reply
 3. Kloostermop
  Jul 22 2012

  Wat leuk dat jullie nu zelf de vragen beantwoorden! Het is super om te lezen hoe jullie genieten van het reizen en alles wat jullie zien en meemaken. Met veel plezier lees ik al jullie verhalen en ik kijk dan ook uit naar de rest van de reis. Groetjes uit het zonnige Friesland :D

  Reply
  • Jul 22 2012

   Geweldig, heel veel dank hiervoor!! Blijf ons vooral volgen, superbedankt!

   Reply
 4. Jul 22 2012

  Jullie zijn een ware inspiratiebron! Zoveel moois, mijn ‘to see’ lijst breidt zich gestaag uit.
  Kijk uit naar de eerste verhalen over Afrika!

  Reply
  • Jul 22 2012

   Ah wat superlief! Heel erg bedankt Yvonne! We kunnen het niet zonder al die andere inspirerende verhalen om ons heen en via het internet. Vind het nog steeds geweldig wat jij doet!

   Reply
 5. Jul 22 2012

  Ik geniet dagelijks van jullie wedervaren. Soms met enige jaloersheid, ik geeft het toe… ;-)

  Ook redelijk bereisd zelf, maar nooit de stap genomen om… Sri Lanka met intussen ex op de bonnefooi bereist. Was prachtig.

  Door omstandigheden even niet echt kunnen reizen, maar Augustus vertrek ik naar Marokko. Laat dat nu net….

  Reply
  • Jul 23 2012

   Wat een mooie reactie, veel dank!

   Sri Lanka is een fantastisch land hè? Wij denken er nog veel aan terug. Marokko is echt geweldig!!

   Reply
 6. Jul 23 2012

  Heel erg leuk om dit te lezen :D

  Reply
  • Jul 26 2012

   Heel graag gedaan Laura, te gek dat je het leuk vindt :-)

   Reply
 7. Jul 26 2012

  leuk om het nu om te draaien

  Reply
  • Jul 26 2012

   Vonden wij ook leuk :-) Dankjewel!

   Reply
 8. Jul 26 2012

  Leuk om te lezen! Doe ik zeker weer inspiratie uit op voor volgende reizen.

  Toen ik een jaar op reis was heb ik ook een lijstje gemaakt van dingen die ik miste, omdat zoveel mensen dat vroegen.

  Eigenlijk stond drop daar niet op. Wel:
  - vrienden en familie natuurlijk, destijds in ’97/’98 nog veel meer dan nu want toen bestond internet nog amper. Je kon alleen af en toe heel duur bellen vanuit een luidruchtige telefooncel op straat, of papieren post van weken oud ophalen bij een postkantoor. In 1998 kreeg mijn moeder een mailadres, wat was dat heerlijk!
  - fietsen door de stad!
  - lekker met een pot thee in je eigen huis een boek lezen met de regen op de ramen (na 2 maanden lang elke dag 30 graden en zon, vonden we dat een beetje saai worden)
  - volkoren pistoletje met bieslook-roomkaas van La Place (dat was in 1997 nog vrij nieuw kennelijk)
  - uitgaan naar je eigen bekende discotheek met goeie dj’s
  - als twee vrouwen zijnde hand in hand over straat kunnen
  - lekkere kaas en yoghurt (ligt eraan in welk werelddeel je reist… in Afrika mis ik dat heel snel, eigenlijk kwam ik er daar pas achter hoeveel zuivel ik kennelijk eet en drink! in Peru waar we een tijdje op één plek woonden, snijden ze kaas met de vleesmachine dus smaakt elk plakje naar vlees, gatver… en als je vraagt of ze eerst even een lapje over die machine willen halen, staan ze te kijken of ze water zien branden)
  - niet opvallen op straat, in de massa kunnen opgaan (vooral in Indonesië vonden we dat de mensen wel héél erg lang naar ons staarden, soms gingen ze zelfs acherstevoren in de bus zitten of kwamen ze van stoel veranderen om het beter te kunnen zien… en ook zaten ze altijd ongevraagd aan onze spullen)
  - zelf eten koken, vooral groenten met name broccoli hadden we enorm veel trek in (groenten misten we in Zuid-Amerika heel erg omdat er een cholera-plaag heerste destijds en daardoor bijna geen groente werd geserveerd door restaurants. Alleen bij Chinese restaurants, waar we dus vaak te vinden waren).

  Reply
  • Jul 28 2012

   Super super super! Heel herkenbaar dit. Heel veel dank voor de uitgebreide reactie. Echt te gek.

   Reply
 9. Marita
  Aug 9 2012

  Wat een fijne website hebben jullie, ik heb er veel aan in praktische zin en vind het ook erg leuk om allemaal te lezen. Wij gaan binnenkort naar Nepal en ben blij met het verslag van jullie ervaringen daar. Ik wil bv wel gaan raften, maar weet door jullie ervaring dat ik het het beste bij klasse 2 kan houden. ook wil ik wel trektochten maken, maar niet te hoo; ik had al last van kortademigheid in de Alpen tijdens mijn Alpe d’Huzes week. (mogelijk nawerking bestralingen, maar dat weet ik niet zeker). We gaan eerst in Katmandu helpen op een basisschool waar mijn broer nu werkt en daarna zoeken we het avontuur op. Ik zoek nu nog tochten tot zo’n 3 km hoogte die ik wel goed aan kan. Op de heenweg stoppen we onze bagage vol met engelse beken e.d. voor de school en dan hebben we op de terugreis moi plek voor souveniers :). Ik heb al diverse tips van jullie genoteerd, thx hiervoor.

  Reply
  • Aug 12 2012

   Wauw, wat een prachtige reactie en wat geweldig dat je naar Nepal gaat. Echt, het is er zo fantastisch. Ik weet zeker dat het een geweldige reis wordt. Het is geweldig dat je die bergen kunt gaan doen. Wauw!

   Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties