Skip to content

9 augustus 2011 - door

2

Hoe bepaal je de beste reisroute voor een wereldreis?

Vervoer thailand

Waren we met het opstellen van ons verlanglijstje klaar voor de wereldreis? Nog lang niet.. Na het opstellen van onze lange lijst met landen die we willen bezoeken tijdens de wereldreis drong zich direct de volgende vraag aan: “Wat is de beste reisroute?” Daarom behandelen we vandaag de tips voor de beste, efficiëntste, budgetvriendelijkste en mooiste reisroute.

Bij het schetsen van de eerste globale reisroute merkten we dat de reisrichting bij de start al heel bepalend is. Omdat de Transmongolië Express ons een geweldig begin van de reis leek en daarom in China uit zouden komen, was het logisch dat we daarna door Azië zouden reizen en niet direct door te vliegen naar Zuid-Amerika of Afrika.

De gevoelsfactor

Hoewel het begin van onze reis logisch klinkt, was het niet altijd eenvoudig om tot een route te komen voor onze wereldreis. Onze start met de Transmongolië Express was volledig gebaseerd op gevoel. Lastig te definiëren, maar wel een bepalende factor bij het maken van keuzes voor een wereldreis .

Onze tips

Ben jij ook bezig met het uitstippelen van een reisroute? Deze tips voor de beste reisroute hebben ons geholpen:

1) Klimaat – Middenin de zomer naar Marokko, tijdens het orkaanseizoen op Cuba of met hartje winter naar Siberië? Met een beetje planning met behulp van informatie over de klimaten van verschillende landen bespaar je jezelf soms een hoop zweetdruppels, weggewaaide backpacks of een bevroren neus. Met wat flexibiliteit kom je natuurlijk ook al een heel eind. Is het te heet in het binnenland? Reis dan naar de kust. Is het te koud in de bergen? Ga dan naar de warmere steden.

2) Seizoen – Hoog- en laagseizoen kunnen voor een wereld van verschil zorgen. In het hoogseizoen betaal je gemakkelijk het dubbele voor een bed in een hostel, zijn verlaten stranden een stuk lastiger te vinden en deel je prachtige tempels vaak met busladingen andere toeristen.

3) Budget – Vliegen is vaak een aanslag op het reisbudget. Hoewel wij alle werelddelen willen bezoeken, willen wij zoveel mogelijk over land reizen. Trein- en busreizen zijn niet alleen een stuk goedkoper, maar laten veel beter het echte land zien: de landschappen waar je doorheen rijdt en de mensen die je ontmoet.

4) Momenten – Feesten, festivals, feestdagen, great migrations ; het zijn allemaal momenten die aan een specifieke periode zijn gebonden. Met het schrappen van Australië hebben wij nu geen vastgelegde momenten in onze reis. Als je wel op een vast moment in een bepaald land moet zijn, kan dit zeer bepalend zijn voor de reisroute. Ook brengt dit andere praktische zaken met zich mee, zoals het vroeg moeten boeken van vluchten en hostels rondom feestdagen.

5) Richting – De start bepaalt voor ons de richting van het eerste deel van de reis door Azië. Vooral voor mensen met een Around The World vliegticket is de richting ook bepalend voor de rest van de wereldreis. Omdat je met deze tickets vaak maar in één richting mag vliegen, zul je de richting moeten volgen om onnodige extra kosten te vermijden.

6) Tijd – Onze reis is niet gebonden aan een bepaalde periode. We hebben ons huis en werk opgezegd en zijn helemaal vrij. Toch hebben we geen oneindig reisbudget en zijn we daardoor toch aan tijd gebonden. Wij beseffen heel goed dat niet iedereen die luxe heeft en dat niet iedereen zo lang van huis wil zijn. Ook voor kortere reizen raden we daarom aan niet te veel landen te willen zien in een korte tijd en liever te kiezen voor landen die dichterbij elkaar liggen.

7) Zwaarte – De start van een lange reis of wereldreis is niet alleen het begin van een heftige tijd, maar ook vaak de afsluiting van een spannende periode van voorbereiden en afscheid nemen. Wij vinden het daarom fijn om rustig te beginnen met de Transmongolië Express. In de trein kunnen we rusten bijkomen en aan het idee wennen dat we écht op wereldreis zijn. Wij willen dan ook iedereen aanraden niet te beginnen met een heftig land, zoals bijvoorbeeld India, maar even rustig op gang te komen. Hetzelfde geldt voor het einde van de reis: sluit je reis af op een rustige manier en besef rustig dat het bijna afgelopen is. Dit maakt je sterker voor de thuiskomst.Heb jij nog andere nuttige tips voor reisroutes?


Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
2 Reacties Reageer
  1. Aug 12 2011

    Handige tips!

    Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties