Skip to content

13 december 2011 - door

32

Het Annapurna Circuit

Backpackgek bij Torung La Pas

We zijn opgewonden en een tikkeltje nerveus. Voor ons ligt het Annapurna Circuit, een trektocht van 210 kilometer door een van de beroemdste gebergten. De hoogste pas, de Torong-La, ligt op 5416 meter.

Die pas is vandaag nog heel ver weg. Een beetje onwennig pakken we de backpack en laten we het startpunt achter ons. Binnen een kwartier stroomt het zweet al over onze voorhoofden. Het is het heetst van de dag, maar we hebben direct de smaak te pakken. Naar deze trektocht hebben we maanden uitgekeken en het voelt goed om nu eindelijk de eerste meters af te leggen.

Al snel worden we beloond met het eerste uitzicht. De kolkende Marsyangdi rivier stroomt langs het pad en blijft ons de komende dagen volgen als wij stroomopwaarts lopen. Als we de eerste touwbrug overlopen en het krachtige water onder ons zien, beseffen we dat we begonnen zijn met een waanzinnige ervaring.

We laten de autoweg achter ons en lopen door een groene vallei met palmbomen, kleurrijke vlinders en vogels. Om ons heen reizen de indrukwekkende Annapurna’s op, langzaam gaat het gras over in een rotspad en klauteren we de bergen op.

Een onvermijdelijke dip

Na drie dagen komen we aan in Chame, een grotere plaats dan de andere dorpjes die we passeerden. Hoewel we vandaag 22 kilometer vol bergen en dalen hebben afgelegd, voelen we ons ijzersterk. Een stuk beter dan gister, toen we een dip hadden. De pas was nog ver, de backpack leek van lood en we moesten elkaar steeds weer even opladen. Gelukkig is de vreugde vandaag weer groot en we genieten van het veranderende landschap. De valleien liggen ver achter ons, de rotswanden worden groter, de palm-en sinaasappelbomen hebben plaatsgemaakt voor loof- en later naaldbomen, vlinders en vogels maken plaats voor jaks, ezels en geiten en de bewoonde wereld lijkt ver weg.

Het harde Nepal

We halen sterke Nepali in die de meest zware ballast de bergen op dragen. Van gasflessen en eten tot stenen en meubels; alles gaat op hun rug omhoog. Dit zijn de momenten waarop het gewicht van onze rugtassen flink in perspectief wordt geplaatst. Hoewel het gebied langs het Annapurna Circuit financiële steun krijgt door de vele toeristen die de tocht jaarlijks maken, komen we iedere dag in aanraking met het harde leven in dit arme land. De dragers, de boeren, de eigenaren van kleine eettentjes; zij hebben niet de vrijheid om deze trekking te doen, maar werken dag in dag uit om hun familie in leven te houden.

Toch is de lach van de Nepali groot en geven hun enthousiaste begroetingen ons veel energie. We smelten bij de kinderen die vrolijk hun handen samenvouwen en Namaste roepen. Ze hebben duidelijk plezier door de trekkende westerlingen en geven ons daarmee een grote glimlach.

Iedere twee uur komen we een dorpje tegen. We stillen onze honger met chocolade- en mueslirepen en kijken steeds weer uit naar onze favoriete lunch en diner: Dal Bhat. Deze linzenschotel eten de meeste Nepali twee keer per dag, hun hele leven lang. Overal wordt de Dal anders klaargemaakt, waardoor het steeds weer een feestmaal is. Ook de knoflooksoep is een vast item op ons menu – een heerlijke opwarmer op de koude hoogtes en een goed middel tegen hoogteziekte. Met een kop gember- of citroenthee is de dag compleet en vallen we, iedere dag weer, heel vroeg in een diepe slaap in de eenvoudige lodges.

Onze natuurlijke wekker zorgt ervoor dat we voor zes uur wakker zijn en de trekdagen beginnen vroeg. Juist die ochtenden, als de zon nog maar net boven de bergen uitkomt, zijn het mooist. De lucht is felblauw en het is verkwikkend fris. Het enige geluid om ons heen is de woeste rivierstroom, onze voetstappen die gestaag de bergen opgaan en het tikken van onze trekkingstokken.

Koude en gevaarlijke hoogtes

Als we hoger in de bergen komen, wordt de lucht kouder en ijler. We zijn sneller buiten adem en moeten regelmatig stoppen om de ademhaling rustig te krijgen. Vanaf het moment dat het Annapurna Circuit boven de 3000 meter komt, worden de loopdagen korter. Stoer doorlopen heeft geen zin, want hoogteziekte is een serieus probleem. Wij houden ons dan nu ook braaf aan de geadviseerde route. Dat betekent ook dat we een rustdag houden in Manang. Toch is een rustdag hier geen luierdag. We maken korte hikes naar hogergelegen plekken, zogenaamde acclamatiseringhikes, om ons lichaam te laten wennen aan de hoogte. Toch beseffen we iedere dag weer dat het flink mis kan gaan, omdat de evacuatiehelikopter dagelijks doodzieke mensen oppikt.

Hoewel we de pas vanaf nu zien liggen, is stevig doorstappen niet aan de orde. De lucht is ijl en na iedere klim hijgen we uit. Langzaam maar zeker komt de dag toch dichterbij. Nog maar een paar dagen geleden liepen we te zweten tussen de palmbomen en nu komen de bergtoppen wel heel dichtbij. Het is intussen gaan sneeuwen en ‘s nachts vriest het flink. Iedere avond praten we met medetrekkers over de spannende uren die voor ons liggen. De Annapurna loop je namelijk niet alleen. Jaarlijks trekken bijna 90.000 mensen door het gebied en vooral in oktober en november kom je constant dezelfde mensen tegen. Ieder met een eigen verhaal, jong en oud en overal vandaan. De laatste nachten voor de pas kruipen we in al onze kleding diep weg in de slaapzakken. Ook dit is de Annapurna. De kou maakt de stukken naar de pas zwaarder, maar geeft het een fantastische extra dimensie.

De grote dag


De wekker haalt ons uit een onrustige slaap. Het is een uur voor zonsopgang, er ligt verse sneeuw, het is kraakhelder en ijskoud. Boven ons zien we een enorme sterrenhemel en er gaat een sensationeel gevoel door ons heen. We voelen ons goed en kijken uit naar de kilometers die voor ons liggen.

De sneeuw kraakt onder onze schoenen en langzaam komt de zon op. Het prachtige sneeuwlandschap voltrekt zich voor ons en we lopen met een permanente glimlach richting de pas. Lopen op ruim 5000 meter hoogte is zwaar, maar de adrenaline giert door onze lichamen. We zigzaggen door de bergen en maken nog een laatste grote bocht.

Dan komt het magische moment. Het moment dat onze keel dichtknijpt en tranen losmaakt. De kleurrijke vlaggetjes wapperen ons tegemoet. Daar ligt Torong-La. Om ons heen ligt een panorama van besneeuwde bergen. Het geluid om ons heen verstomt. We zijn sprakeloos en diep geraakt door het wonderschone landschap en onze prestatie.

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
32 Reacties Reageer
 1. Henny
  Dec 13 2011

  Ik heb de trektocht niet gelopen, maar ben ook sprakeloos. Wat hebben jullie een mooie ervaring mee mogen maken. Bedankt dat ik dit via jullie ogen een klein beetje heb mogen beleven!!!!

  Reply
  • Dec 13 2011

   Wauw, wat een mooi compliment. Ik deel het met alle liefde :-)

   Reply
 2. Loes
  Dec 13 2011

  Mooi geschreven, C. Ik sluit me voor de rest aan bij Henny!

  Reply
 3. marion
  Dec 13 2011

  wat een mooi en adembenemend verhaal.
  en wat een prestatie.

  Reply
  • Dec 13 2011

   Ah, wat superlief. Bloed, zweet en tranen, maar het was het allemaal waard. Ik ben trots.

   Reply
 4. Janneke Viets
  Dec 13 2011

  Super om te lezen! Daar kan ik echt van genieten om zoveel liefde, vrijheid en plezier te lezen in jullie adembenemende verhalen!
  X

  Reply
  • Dec 14 2011

   Wauw, kippenvel. Wat super dat je dit zegt. X

   Reply
 5. Kloostermop
  Dec 13 2011

  Wat heb je deze geweldige prestatie mooi beschreven! Het blijft zo leuk om jullie verhalen te lezen, elke keer weer. Maar dit is wel echt een pareltje :) Super!

  Reply
  • Dec 14 2011

   Wat een geweldige reactie. Ik vind het zo super om dit te horen. Het was waanzinnig en ik ben blij dat ik het zo heb weten over te brengen. Heel veel dank hiervoor.

   Reply
 6. Ivonne
  Dec 13 2011

  Je moeder en ik gaan deze wandeling volgend jaar doen. We zijn al druk aan het trainen!xxx

  Reply
  • Dec 14 2011

   Make me PROUD! Wij gaan weer mee ;-)

   Reply
 7. Dec 15 2011

  Wat een geweldige ervaring!

  Reply
  • Dec 17 2011

   Helemaal waar. Echt indrukwekkend. Aanrader!

   Reply
 8. Dec 15 2011

  Bravo! Respect!

  Reply
 9. Dec 30 2011

  best heftig. maar hebben jullie goed gedaan. en de foto’s zijn super

  Reply
  • Dec 30 2011

   Dankjewel! Het was soms inderdaad even heftig, maar het helemaal waard.

   Reply
 10. Jan 3 2012

  Hallo,

  Wij gaan misschien ook deze trekking doen?
  Begrijp uit jullie mail niet of jullie het nu ook georganiseerd hebben gedaan?
  Zo ja, kun je nog een organisatie adviseren? En wat zijn de kosten?
  Deze trekking duurt 6 dagen he?

  Ik volg jullie al een tijdje en zal dat blijven doen.

  Groet,

  Sjakie
  http://www.wereldrondreis.nl

  Reply
  • Jan 4 2012

   Hoi Sjakie, Wat super! Wij hebben het helemaal zelf gedaan, zonder gids en drager, en dat is prima te doen. Het hele circuit duurt zo’n twee weken. Binnen zes dagen ben je nog niet eens bij de pas, dus je hebt echt waar meer tijd nodig ;-).

   In dit artikel vind je wat meer informatie: http://www.backpackgek.nl/onze-tips-voor-de-annapurna-circuit-trekking/

   Super dat je ons blijft volgen!

   Reply
 11. Nadi
  Jan 6 2012

  Wat een gaaf verhaal. Ik kan niet anders zeggen dan wauw! Het klinkt – ondanks de soms zware tocht – als een sprookje!

  Reply
  • Jan 6 2012

   Superbedankt! Het is helemaal waar: een prachtig sprookje dat ik nooit had willen missen.

   Reply
 12. Luuk Pennycott
  Aug 3 2012

  Hee!

  Hoeveel dagen hebben julie hier eigenlijk over gedaan dat zie ik nergens voorbij komen? Ik wil volgend jaar ook graag nepal rond en dit moet je gedaan hebben! top verhaal/ervaring!

  Reply
  • Aug 3 2012

   Ha Luuk, dankjewel voor de toffe reactie! Geweldig dat je dit ook gaat doen. Wij zijn in totaal 12 dagen bezig geweest. Dit is écht een aanrader!!

   Reply
 13. Bart Groot
  Oct 28 2012

  Net als een eerdere lezer kom ik nu ook al googelend iedere keer bij jullie site terecht. Ik ben bezig om een ook voor volgend jaar een vakantie met ons gezin naar azie te plannen. Na Thailand en Vietnam lijkt Nepal ons wel wat. Nu een vraag over jullie trektocht. Je meld dat jullie jong en oud hebben zien lopen. Zaten daar ook tieners tussen. Ofwel, is deze tocht ook voor tieners te doen?

  Zo’n wereldreis die jullie maken lijkt me helemaal fantastisch. En bedankt dat jullie je ervaringen delen en nog veel reisplezier

  Reply
  • Oct 29 2012

   Veel dank Bart! Heerlijk dat jullie er ook heengaan. We hebben meerdere mensen met tieners gezien en ze zagen eruit alsof ze het goed aankonden. Misschien wel beter dan de gemiddelde volwassene ;-). Serieus, als de kids fit zijn, moet het echt te doen zijn.

   Reply
 14. Wouter Jense
  Oct 21 2013

  Indrukwekkend verhaal! Het heeft me overgehaald om ook het Annapurna circuit te gaan lopen volgende week (vertrek zondag naar Nepal). Maar een vraag: wat is jullie begin- en eindpunt geweest? Ik denk na Kathmandu naar Pokhara te gaan om vanuit daar te starten, maar misschien is dat een relaxter eindpunt?

  Reply
  • Oct 21 2013

   Wauw, wat gaaf te horen! Alvast onwijs veel plezier!!

   Wij zijn begonnen en geeindigd in Pokhara. Het is een heerlijk plaatsje om te beginnen en zeker ook om te eindigen. Je kunt ook prima vanuit Kathmandu de bus nemen naar het beginpunt. Ik weet niet hoeveel tijd je hebt? Ik zou Pokhara zeker als eindpunt doen, want het is lekker rustig en prima om lekker uit te puffen:)

   Reply
   • Wouter Jense
    Oct 22 2013

    Bedankt, kijk er zeer naar uit! Ik las op internet verder dat er 21 dagen voor het circuit wordt gerekend, maar zoveel tijd heb ik niet (ong 15 dagen voor alleen het circuit). Jullie hebben er 12 dagen over gedaan, maar vanuit Pokhara lijkt me langer duren?
    Bedankt voor alle info!

    Reply
    • Oct 22 2013

     Volgens mij begonnen we in Besisahar (je neemt de bus daarheen vanaf Pokhara of Kathmandu). :-)

     Reply
 15. remco van reems
  Dec 25 2013

  Lieve mensen, wat een goede energie vertegenwoordigen jullie! Kunnen jullie een reisgids (boek) aanbevelen voor heel Nepal?!
  Weten jullie of andere trekkers die dit lezen of Nepal en Annapurna c. ook in januari te doen is?! Lieve Groet, Rem van Reems

  Reply
  • Dec 25 2013

   Hi Remco, wauw, wat een toffe reactie! Veel dank. Ik zit hier met een grote lach op m’n gezicht. Wij reisden in Nepal met de Rough Guide, maar dit is niet specifiek voor de Annapurna. We hadden daar een boekje gekocht wat meer over het gebied ging, gewoon voor de achtergrondinfo. Ik denk dat er in januari heel veel sneeuw is (wij hadden in oktober al een beetje sneeuw bij de pas. Heb je plannen?:)

   Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties