Skip to content

6 augustus 2012 - door

12

Ervaring met vrijwilligerswerk: typelessen, een website maken en een nat pak

Ervaring met vrijwilligerswerk typelessen, websites maken en een nat pak

Geheel onverwacht kwamen we terecht bij het kindertehuis Seeds In His Garden in Nairobi, Kenia. Daar besloten we een maand te blijven om vrijwilligerswerk te doen. Mijn ervaring met vrijwilligerswerk: typelessen, een website maken en een nat pak.

Waarom?

Een vraag die voor mij heel erg belangrijk was: waarom zou je vrijwilligerswerk doen? Voor sommigen is het een eenvoudige beslissing om vrijwilligerswerk te gaan doen, want je helpt de wereld er toch mee? Voor mij wogen de argumenten tegen eerder echter veel zwaarder dan de voordelen:

 • De wereld wordt niet altijd beter van vrijwilligers, sterker nog: ze kosten de betreffende organisatie soms meer dan dat ze opleveren.
 • Met name bij kindertehuizen zul je wellicht meer kapot maken doordat je de kinderen ook weer moet achterlaten.
 • Niet alle goede doelen zou ik zomaar ondersteunen met geld, laat staat met vrijwilligerswerk. Bij goede doelen vraag ik me altijd af: waar zetten ze zich voor in, op welke manier doen ze dat en welke nadelige effecten heb je op het land door daar als goed doel te zitten?

Of je met vrijwilligerswerk echt helpt hangt voor mij dus af voor welke organisatie je het doet welk positief effect jij daar kunt brengen.

Wat?

Bij Seeds In His Garden hadden we gelijk een goed idee op welke manier zij bijdragen. Ze voeden de kinderen op een unieke manier op; zo kiezen ze er liever voor een aantal kinderen heel goed te ondersteunen en onderwijzen in plaats van zoveel mogelijk kinderen te helpen. Daarnaast zijn ze bezig een nieuw huis te bouwen voor de kinderen en willen daarbij een voorbeeld geven voor andere kindertehuizen.

Geïnspireerd door de verhalen konden we onszelf helemaal vinden in de visie die zij hebben en besloten we om vrijwilligerswerk te doen. We legden onszelf vast om een maand te blijven en te helpen.  
Helpen heb ik gedaan door:

 • De oudere kinderen typeles te geven.
 • Een nieuwe website voor hen te bouwen die ze voor veel doelen, waaronder fondswerving, kunnen gebruiken.
 • Een aantal keren te helpen bij de bouwplaats van het nieuwe huis in Kitengela, bij Nairobi.
 • Te ondersteunen bij de excursies van de kinderen.
 • Veel plezier te maken met de kinderen.

Uitdagingen

Het werken in een land als Kenia, maar ook werken in een kindertehuis op zich leverde voor mij veel uitdagingen op.

 • In Kenia is de stroomvoorziening niet altijd even stabiel. Dat is vooral vervelend als je bezig bent een website te maken. Gelukkig redde de laptop het vaak net tot de stroom het weer deed en had ik een telefoon waarmee ik op internet kon.
 • Tot mijn komst in Kenia had ik totaal geen ervaring met kinderen opvoeden. Bij Seeds In His Garden waren ineens 26 kinderen, van heel jong tot 18 jaar. Dat was vooral de eerste dagen een behoorlijke uitdaging.
 • We hebben als wereldreizigers steeds de volledige vrijheid gehad. Nu sliepen we een maand lang op dezelfde plek, aten we op vaste tijdstippen en kwamen de kinderen op vaste tijden thuis. Het was zeker even wennen om weer volgens iemand anders schema te leven.
 • Kenia is zoals veel Afrikaanse landen niet overal even veilig. Je kunt nu eenmaal niet overal op straat lopen. We kwamen alleen buiten het kindertehuis als we boodschappen gingen doen of een excursie hadden. Dat was wel even wennen na het superveilige Azië.
 • Zoals ik vroeger ook niet altijd naar school wilde of huiswerk wilde maken zijn de kinderen in het kindertehuis niet anders. Het kostte soms flink wat moeite om de kinderen hun oefeningen voor typeles te laten doen, hun instructies mee te laten nemen of überhaupt op te komen dagen. Gelukkig waren de meesten heel erg gemotiveerd om te leren typen.

Ontvangen

Voor mij was Vrijwilligerswerk niet alleen een kwestie van tijd en energie geven. Ik kreeg er ook heel veel voor terug:

 • Leren omgaan met kinderen. De kinderen konden je grenzen testen, maar luisterden ook als je die grenzen goed aangeeft.
 • Een indrukwekkende kennismaking met het land. Zo zijn we met de maatschappelijk werkster ook op pad gegaan in de een-na-grootste sloppenwijk van Kenia.
 • Lesgeven. In mijn werk heb ik al cursussen gegeven, lesgeven aan kinderen leert je weer op een hele andere manier lesgeven.
 • Trots zijn. Hoe de kinderen glunderden toen ze hun type-diploma hadden gehaald, geweldig.
 • Een nat pak. In het kindertehuis werden verjaardagen gevierd door de jarige job te overgieten met emmers water. Een watergevecht wat ik niet zo snel zal vergeten!
+

Mijn verjaardagscadeau

Vrijwilligerswerk doen was voor mij een waardevolle ervaring waar ik zelf ook veel van heb geleerd. Mijn tip: bedenk altijd voor wie je het doet, waarom je het doet en wat jij kunt bijdragen.

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
12 Reacties Reageer
 1. Wouter
  Aug 6 2012

  Spot on Clau! Mooi verwoord, sterke boodschap. En ja, je verjaardag vieren bij Seeds is altijd een onverwachts priceless moment! Hahaha!

  Reply
 2. Ivana
  Aug 6 2012

  Wat een mooi en goed geschreven stuk Freek! Ik vind vooral je overwegingen voor wel of geen vrijwilligerswerk heel erg waardevol. De wereld verbeteren willen we allemaal, maar even stil staan bij de beste manier om dat te doen is vaak net een stapje te ver. Dit geldt ook zeker voor mij. Dus thanks voor het delen van jouw overwegingen. Hierdoor ga ik er ook anders over denken!

  Ik vertrouw blindelings op jullie goede gevoel. Steun voor dit fonds wordt dus als het goed is eind van deze maand vanuit H+K op hun rekening bijgeschreven. Toch steun door middel van geld, maar het wordt dus goed gebruikt :).

  Reply
  • Aug 7 2012

   Bedankt voor de mooie aanvulling. Ondanks dat vrijwilligerswerk een mooie manier is om bij te dragen kunnen ze, zeker bij het opzetten van hun nieuwe project, niet zonder financiële bijdrage. Super!

   Reply
 3. Aug 6 2012

  Toen wij ons gingen orienteren op even wereldreis, dacht ik in 1e instantie dat ik in elk land waar we zouden komen, minimaal een week vrijwilligerswerk te gaan doen. Inmiddels ben ik er achter dat dat lang niet altijd kan of zelfs goed is. Vaak worden er lokale mensen ontslagen om plaats te maken voor de (vaak betalende) vrijwilligers en op de populaire bestemmingen zijn er soms zo veel vrijwilligers dat je niet echt een nuttige bijdrage kunt leveren. Het ziet er naar uit dat jullie de goede balans hebben gevonden. Misschien is het leuk om een linkje te plaatsen naar de website?

  Reply
  • Aug 7 2012

   We merken dat er twee uitersten zijn; mensen die hun hele wereldreis bezig zijn met vrijwilligerswerk en dat op verschillende plekken doen, maar ook mensen die het liever niet doen en gewoon van het reizen genieten. Ik kan echt niet zeggen dat ik het één beter of slechter vindt dan de ander; wij waren het ook eigenlijk niet van plan, maar zagen hier een goede kans om het wel te doen.

   Reply
 4. Aug 6 2012

  daarom heb ik idd gekozen om binnenkort vrijwilligerswerk te gaan doen bij st. Wins.(indonesie) Onderwijs is daarbij het belangrijkste. En op den duur moeten de kindertehuizen/scholen voor kansarme kinderen, zelfvoorzienend zijn. Motto is: Geef ze geen vis, geef ze geen hengel, maar leer ze om een hengel te maken.! vind ik een keigoed motto.
  Ben het helemaal met jullie eens.

  Reply
 5. Bibiche
  Aug 13 2012

  Mooi stuk Freek! Zet je toch weer even aan het denken.

  Reply
  • Aug 28 2012

   bedankt voor het compliment!

   Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties