Skip to content

1 juli 2012 - door

14

Backpackgek in een ashram in Rishikesh

Backpackgek in een Ashram - uitgelicht

Huilend val ik op mijn bed neer na de zware yogales. Ik haat de ashram. Dat is de enige gedachte die door mijn hoofd spookt. Ik had een heerlijke week verwacht, maar intussen word ik knettergek van mijn eigen gedachten en wil ik vluchten.

Rishikesh is de yogahemel. Het stadje zit vol met yogacentra, ashrams, meditatieplekken en op iedere straathoek vind je een ayurvedische arts, een reikimaster, een astroloog of een palmlezer. Een paradijs voor de yogafan in mij. Wij besloten er helemaal voor te gaan en te verhuizen naar een ashram: een gemeenschappelijke plaats voor yoga in de breedste zin van het woord.

+Backpackgek in een Ashram - de gebouwen

De Phool Chatti Ashram in Rishikesh

Wij kozen voor de Phool Chatti Ashram. Dit is een kleine ashram die een stukje buiten Rishikesh ligt. Geen getoeter van auto’s, geen drukte en met een prachtige ligging aan de Ganges. Als we aankomen in de ashram valt direct een hoop spanning van ons af. Het is rustig en schoon en dat is verademing na de constante drukte in India. We krijgen een introductie in het ashramleven, maken kennis met de mensen waarmee we in de ashram prachtige vriendschappen mee opbouwen en krijgen direct de eerste yogales. Het is 44 graden en, hoewel de spieren dus lekker warm zijn, is de les loodzwaar.

+Backpackgek in een Ashram - de yogazaal

In deze yogazaal brachten we een groot deel van de dag door

Een strak schema

We hebben net genoeg tijd om af te koelen onder de douche, daarna sprinten we naar de tempel voor de avondceremonie en daarna is het tijd voor vrolijkheid: zingen. We zingen keihard de mantra’s en er komt een grote lach op m’n gezicht. Nee, ik ben zeker geen zangeres, maar ik vind het heerlijk om mijn gedachten te stillen door het zingen van de mantra’s. Vrolijk loop ik naar de eetzaal en vallen we hongerig aan. Het eten in de ashram is fantastisch. Iedere dag krijgen we een uitgebreide tali van salade, groente- of paneercurry, dhal, chapatti’s en rijst. Doodmoe val ik na de geleide avondmeditatie in slaap.

+Backpackgek in een Ashram - de klok en de bel

Onmisbaar... de klok en de bel

De volgende dag gaat het strakke schema verder. De bel gaat om half 6 en vanaf dat moment mogen we niet meer praten tot na de lunch. Na een snelle douche is het tijd voor de eerste meditatie en om half zeven krijgen we les in de reiniging van onze neus. Door lauw, zout water in het ene neusgat te laten lopen, komt het er aan de andere kant weer uit en schijnen de holtes gereinigd te worden. In het vieze India is dit geen overbodige luxe, maar het voelt toch behoorlijk vreemd om je neus te legen in de ashramtuin.

Teleurstelling

Met schone neuzen beginnen we aan Pranayama, oftewel oefeningen voor ademhalingcontrole. We snuiven en hijgen erop los. Om zeven uur begint de yogales, om negen uur krijgen onze hongerige magen het heerlijke ontbijt van vers fruit, pap, brood en Chai. De melk in de ashram is geweldig doordat ze hun eigen koeien hebben. Wat een luxe! Helaas kunnen we er niet lang van genieten, want een half uur later is het tijd voor Karma Yoga, oftewel onbaatzuchtig werken voor de ashram. Denk aan keukens schrobben, badkamers poetsen en de ashram vegen.

Rusten is er nog steeds niet bij, want we moeten ons klaarmaken voor de meditatiewandeling. Een wandeling, uiteraard in stilte, langs de Ganges waarbij we verschillende meditatietechnieken toepassen. Van het tonen van dankbaarheid tot vragen stellen aan de aarde (ja, echt). De wandelingen waren voor mij vaak het dieptepunt van de dag. Terwijl mijn groepsgenoten knuffelden met de waterval en met een tevreden glimlach in diepe meditatie zaten, telde ik minuten af tot we terug zouden gaan naar de ashram. Ik vrat mezelf vanbinnen helemaal op en vond het verschrikkelijk om afhankelijk te zijn van de leiding. Ik besefte me dat ik grote moeite had met het strakke schema na zo’n lange tijd wereldreizen.

Gelukkig komt er steeds weer een eind aan de wandelingen en is het eindelijk tijd voor de heerlijke lunch. Na de lunch is het tijd voor een fantastisch moment van de dag: vrije tijd. Twee uur lang mogen we doen wat we willen. Boeken lezen, uitrusten, opfrissen of, en dat was mijn favoriet, liters Chai drinken met geweldige mensen. Om drie uur slepen we ons in de hitte naar de lessen over yoga en meditatie en delen we ervaringen met elkaar. Een uur later is het tijd voor de tweede yogasessie van de dag en herhaalt het patroon zich met de tempelceremonie, mantra’s zingen, eten en avondmeditatie.

Een zware tijd

Hoe langer ik in de ashram was, hoe zwaarder ik het vond. Ik had torenhoge verwachtingen van het leven in een ashram en ging ervan uit dat er iedere dag fantastische dingen in mij zouden gebeuren. Ik was stikjaloers op de mensen die speciale ervaringen hadden, terwijl mijn hersens overuren draaiden en ik eigenlijk diep teleurgesteld was.

Na vier dagen heb ik op het punt gestaan weg te gaan. Ik voelde me meer rot dan gelukkig en werd gek van mijn gedachten. Mediteren lukte me totaal niet, mijn lichaam was doodmoe van de yogalessen en ik kreeg steeds meer het gevoel dat het ashramleven niet aan mij besteed was. Verdrietig viel ik die avond in slaap.

Toch pakte ik de volgende ochtend niet mijn tas, maar sleepte ik mezelf met dikke ogen toch weer naar de ochtendmeditatie. Totaal zonder verwachtingen, zonder hoop en zonder gedachten. Die meditatie werd een van mijn hoogtepunten in Phool Chatti. Voor het eerst was mijn hoofd rustig en kon ik gewoon genieten van het moment. Vanaf dat moment kon ik mezelf open stellen voor wat in mij gebeurde en kon ik alles accepteren. Ik deelde mijn ervaringen met mijn nieuwe vrienden en opeens bleek dat iedereen het zwaar had met de intensieve yoga en de zware meditaties. De herkenning deed me goed en haalde de druk er helemaal af.

Op de laatste avond maakten we een groot vuur aan de Ganges. Na 108 keer dezelfde mantra zingen en het verbranden van briefjes met gedachten, ideeën of handelingen die we kwijt willen, is onze tijd in de ashram voorbij. Het is tijd voor knuffels en kussen.

+Backpackgek in een Ashram - uitzicht over de Ganges

Uitzicht over de Ganges achter de ashram

Een week in Phool Chatti Ashram is een mooie introductie in het ashramleven en de vele aspecten van yoga. Van de neusschoonmaak tot meditatie en van lachyoga tot de fijne gesprekken onder het genot van een grote beker Chai. Het was voor mij een zware tocht, die ik toch met een grote lach kon afsluiten.

Heb je genoten van dit artikel? Deel het!

Pin It
14 Reacties Reageer
 1. Jul 1 2012

  Mooi verhaal weer Claudia. Goed dat je toch gebleven bent. Ik hoor van veel mensen dat de vierde of de vijfde dag de mooiste is, op het moment dat je denkt dat je niet meer kan, wordt het beter… Ik ga in November misschien voor een maand, voordat we daadwerkelijk vertrekken.. Ben erg benieuwd. Zou je het nog een keer doen?

  Reply
  • Jul 1 2012

   Ah wat een mooie reactie. Veel dank Erica! Ik zou het zeker nog een keer doen!

   Reply
 2. Jul 1 2012

  Lieve Claudia, heerlijk dit verhaal en zo herkenbaar!
  Mijn eerste ashram ervaring is > 22 jaar geleden. Had net als jij zó veel weerstand en herrie binnen in mijn hoofd. Heb evenals jij toch doorgezet en het punt van overgave en stilte gevoeld. Er wordt zo vaak gezegd, je moet in het NU leven en genieten, maar kon de betekenis daarvan pas echt goed tot me door laten dringen door díe ervaring…….Het volgen van een ashramdiscipline is een belangrijk instrument gebleken om een ‘wereldreis’ naar binnen te maken……. Never a dull moment.
  Ben benieuwd hoe deze ervaring voor jou/jullie door werkt. Je hebt eigenlijk al zoveel discipline van jezelf door dagelijks Hatha Yoga
  te doen. Knap vind ik dat! En ziet er goed uit op de foto, kan zo in een yogaboek.
  Liefs Yolanda

  Reply
  • Jul 1 2012

   Ja ja ja! Zo herkenbaar! Heel veel dan hiervoor. Yoga (in de breedste zin) gaat niet meer uit m’n systeem en m’n hart, maar ik moet mezelf wel blijven stimuleren om te blijven mediteren en de rust te vinden. De asana’s zijn geen probleem, want die doe ik trouw (en met veel plezier) iedere ochtend. Maar als ik iets heb geleerd is het wel dat yoga meer in dat de oefeningen op het matje. Dat kan ik nog veel verder ontwikkelen.

   Reply
 3. Ivana
  Jul 3 2012

  Je bent een bikkel en een mooi mens! X

  Reply
 4. Jul 3 2012

  goed dat je dit hebt doorgezet. In de film Hotel Very Welcome vond de ashram heel mooi weergeven

  Reply
  • Jul 3 2012

   Dat klinkt als een goede tip :-) Ik ga hem opzoeken.

   Reply
 5. Jul 3 2012

  Wat een bijzondere ervaring is dit geweest. En wat dapper dat je hebt doorgezet. Het klinkt erg bijzonder in elk geval!

  Het lijkt ook een beetje op de temple stay die ik in Korea deed. Niet zo intens, maar toch met overeenkomsten.
  Helaas bleef ik daar maar 1 dag, niet genoeg om alles helemaal te ervaren.
  Misschien ooit in een ashram in rishikesh?

  Reply
  • Jul 3 2012

   Wat cool dat je het herkent! Ik kan je het ashramleven zeker aanraden. India is het thuisland ervoor! :-)

   Reply
 6. wieger
  Jan 26 2014

  Hallo Claudia,

  dankjewel voor je mooie verhaal. Erg interessant en informatief. Komend najaar wil ik voor ongeveer 3 maanden naar India om te reizen en uiteraard Ashrams bezoeken. ik probeer me een beetje voor te bereiden door oa. jouw reisverslag te lezen. Ik lees in meerdere verhalen dat mensen maar enkele dagen tot maximaal twee weken blijven. Hoe werkt dat precies? Wat is een ‘normale periode, kun je komen en gaan wanneer je maar wilt en is er altijd plaats?

  Hartelijke groet,
  Wieger

  Reply
  • Jan 27 2014

   Wat een heerlijk vooruitzicht! Het is belangrijk om je te bedenken waarom je naar een ashram wil: wil je veel mediteren, wil je meer asana’s (yogahoudingen) doen, of een combi, etc. Hierna kun je een ashram zoeken waar jij denkt dat je je prettig voelt. Meestal moet je je van te voren aanmelden en volg je een programma van bijvoorbeeld een week. Voor andere moet je minstens een maand blijven en zo zijn er nog heel veel variaties.

   Veel groeten!

   Reply
 7. Yma
  Apr 11 2014

  Hallo Claudia,

  Via google zoeken ben ik doorgelinkt naar jou blog. Op dit moment ben ik in Nepal en over een paar dagen ga ik naar India. Ook ik zou graag een periode (een week tot 10 dagen) in een ashram door willen brengen in Rishikesh.
  Alleen weet ik niet zo goed waar ik moet beginnen bij het vinden van een geschikte ashram. Daarnaast ben ik echt nog een beginner (heb een paar yoga- lessen gehad in Nederland) en zou dus ook graag iets op beginners-niveau willen doen. Zou jij misschien wat tips kunnen geven?

  Groet,

  Yma

  Reply
  • Apr 11 2014

   Wat een heerlijk vooruitzicht! Ik vind het heel lastig om je nu te adviseren maar als je het forum van Lonely Planet checkt vind je goede input. De ashram waar wij waren was fijn en er waren ook mensen die geen yoga-ervaring hadden :). Heel veel plezier!!

   Reply

Deel je mening, plaats een reactie.

(verplicht)
(verplicht)

Opmerking: HTML is toegestaan. Jouw e-mailadres zal nooit gepubliceerd worden.
Ook je eigen foto bij jouw reactie? Klik hier voor je eigen Gravatar!

Abonneer op de reacties